Japan Gourmet Guide

View Original

Guidens Tips # 4 - Gyudon - mycket prisvärd och god snabbmat

Kokt nötkött och lök på risbädd med misosoppa. Bildens innehåll kostar inte mycket mer än en svensk tjuga. Utmärkt snabblunch. Foto: Matsuya

När man är på språng i Tokyo-vimlet så har man ibland inte tid att sitta en hel timme med en god lunch. Då är det tryggt att veta att man kan hitta riktigt god och hyfsat hälsosam mat som blir serverad på under en minut. Ett bra exempel på den typen av mat är gyudon. Gyu är samma gyu som i wagyu, dvs nötkött, och don är förkortning av donburi, samlingsnamnet på alla rätter där man har en bädd av ris i en skål med allehanda toppings ovanpå; det kan vara allt från kokt kött till sashimi eller friterade jätteräkor.

Ett rått ägg smakar gott på en gyudon, uppvispat med lite soja och rödpeppar i. Foto: Matsuya

I en gyudon har man alltså ris i botten och ovanpå detta tunt skivat nötkött och lök som kokats i en blandning av soja och mirin (söt matlagnings-sake). 

Det finns tre stora gyudon-kedjor: Yoshinoya, Matsuya och Sukiya. Det är mycket stora kedjor och du kan hitta någon av dem i närheten av de flesta järnvägsstationer i de japanska storstäderna. Man har även en del andra rätter, men det handlar i huvudsak om kött i olika varianter.

Min favorit bland de tre stora är Matsuya. Här brukar min standardorder innebära en normalstor gyudon med inkluderad misosoppa och till detta ett rått ägg och en sallad. Det blir en bra sammansatt och god lunch som man blir mätt på för knappa 35 svenska kronor. Svårslaget. Vatten (varmt te på vintern) ingår i priset (vanligt vatten ingår alltid i priset på krogen i Japan, om man inte vill ha kolsyrat vatten), liksom inlagd ingefära som man plockar ur en burk på disken. Öl finns att få; dock endast den i mitt tycke smakfattiga Asahi Super Dry.

Läs mer om gyudon i detta inlägg på Japanbloggen från i början av förra året. Matbilderna där är från vår lokala Matsuya.

Matsuya är för övrigt den enda av de tre stora kedjorna med en engelsk webbsida. Här kan du leta upp krogen närmast dig. Man finns i alla prefekturer utom tolv.