Japan Gourmet Guide

View Original

Den globala marknaden för snabbnudlar - 121 miljarder portioner årligen!

Antalet produkter inom snabbnudelsegmentet i Japan är i det närmaste oöverskådligt. Här bara ett litet axplock.

När Momofuku Ando uppfann snabbnudlarna, eller snabb-ramen som det mera konkret handlar om, så förstod han nog inte hur stor denna nya produktnisch skulle bli. Hans första product, Chicken Ramen, blev en hit när den lanserades 1958 och produkten finns faktiskt fortfarande kvar i hyllorna i princip överallt där snabbnudlar säljs i landet. Ando döpte om sitt företag, som framställde och sålde salt, till Nissin (uttalas Nisshin), vilket är en förkortning av en mening som på svenska blir "Skapa rena och rika smaker varje dag".

Chicken Ramen - Nissins första snabbnudlar - finns fortfarande i butikshyllorna efter 66 år!

Många japaner har ju sedan gammalt en kollektivistisk själ, och så snart en ny industri föds så bildas det inom kort en eller flera branschorganisationer, och snabb-ramen är givevis inget undantag. World Instant Noodles Association ligger i Osaka, där Nissin fortfarande har sitt högkvarter, och man släpper statistik över försäljningsutvecklingen varje år.

Sista året vi har tillgång till komplett data är 2022, och siffrorna är minst sagt astronomiska. Det visar sig att man globalt konsumerade drygt 121 miljarder portioner under det året! Miljarder, inte miljoner!

Överlägset största andelen av denna konsumtion svarade Kina för, där den stora befolkningen givetvis spelar en avgörande roll i sammanhanget, med dryga 45 miljarder portioner. Japan var "bara" femma med sina knappa sex miljarder portioner. Lilla Sverige kommer först på 43:e plats med sina 60 miljoner portioner. Bra tuggat och slurpat ändå!

Försäljningen har ökat sju år på raken, trots sentida prishöjningar. Under pandemin, då många tvingades tillbringa en stor del av sin tid i hemmet, sköt försäljningen upp ordentligt, 9,5% globalt. Även om ökningen inte är lika stor sedan dess, så fortsätter kurvan uppåt.

Snabbnudlar är givetvis inte världens nyttigaste produkter, då det handlar om extremt processad mat, men min förhoppning är att det ska vara en ingång till riktigt tillagad ramen. Vi har ju fått ett antal ramen-krogar i Sverige på senare tid. Har inte haft möjlighet att testa, då jag inte besökt hemlandet sedan pandemin bröt ut, men det är en lovande utveckling med riktig "hantverks-ramen" även i Sverige.