Japan Gourmet Guide

View Original

Kaisen-don - en mycket trevlig sushivariant

Kaisen-don - en skål med ris i botten och sedan allehanda godsaker från havet ovanpå.

Vi har haft en veckas officiell ledighet i mitten av augusti här i Japan. Japanens sommarsemester (ja, det vill säga om man har ett jobb där man kan ta ut semesterdagar), en av de tre korta perioder varje år då man kan säga att de flesta japaner kan pusta ut en stund och resa lite. Vi har haft besök av min svägerska från Kyoto, och det har då självfallet blivit diverse luncher och middagar tillsammans.

Här ovan ser ni en av mina favoriter - kaisen-don. Kaisen står för fisk och skaldjur och don är, som den trogne läsaren redan vet, en porslinsskål med ris i botten med i princip vad som helst ovanpå. I det här fallet är det lite av en lyxvariant med uni (sjöborre), ikura (sojamarinerade laxägg), köttfärs på tonfisk, bitar av tonfisk och kanpachi (yellowtail) och gurka. Nori och shiso på kanten, som man alltså äter tillsammans med fisken och riset. Givetvis wasabi och soja till det.

Som en sidorätt fick vi sushi med buri (amberjack, i princip samma fisk som hamachi) med något så ovanligt i sammanhanget som en sesam/miso-sås. Inte fel alls!

Sushi med sesam/miso-sås - första gången för mig med den kombinationen efter dryga 40 år i Japan

Det har nu börjat fyllas på med hitresande matälskare under hösten, så hör av er om ni funderar på att komma över. Vi kan i mån av tid även hjälpa till med guidning/tolkning även om det inte handlar om mat och dryck. Kunder med sådana önskemål har ökat i antal nu efter pandemin.