Japan Gourmet Guide

View Original

Oniku Karyu - en av Japans bästa köttkrogar

Oniku Karyu i Ginza - bättre nötkött är ytterligt svårt att hitta.

Foto: Oniku Karyu

När vi har gäster från utlandet så brukar det finnas två maträtter/ingredienser som ofta delar förstaplatsen på önskelistan: sushi och wagyu.

Om man är nyfiken på wagyu, eller redan kanske sedan tidigare fastnat för detta ypperliga nötkött, så finns det en krog att rekommendera i Tokyos Ginza-distrikt - Oniku Karyu. Detta är en mycket specialiserad köttkrog som nästan enbart serverar rätter med finaste wagyu-köttet från olika delar av landet. Istället för att som många andra köttkrogar specialisera sig på t ex enbart teppanyaki, yakiniku eller grytorna shabu-shabu och/eller sukiyaki, så lagar man här en bred samling rätter med wagyu som central ingrediens: sushi (dvs helt rått nötkött), yakiniku, shabu-shabu, sukiyaki, gyukatsu (friterad wagyu), mm. Allt är givetvis omakase (kocken bestämmer menyn utifrån dagens bästa råvaror) som på de flesta finare restaurangerna. Suveränt hantverk och suveräna smaker i en vacker miljö. Restaurangen har en stjärna i årets Guide Michelin.

Detta är en av de krogar som kräver en väl tilltagen tidsmarginal för att man ska kunna boka stolar vill jag påpeka. Detta gäller för övrigt de flesta av Tokyos “finkrogar”, framför allt nu när alla som stått och stampat i farstun över hela världen under pandemin kan komma in i Japan igen utan besvär. Ett ansenligt stort uppdämt behov!

Här en video från Oniku Karyu producerad av favoritsajten Eaters (sätt upplösningen på 1080 för bästa tittarupplevelse):