Japan Gourmet Guide

View Original

Taco Rice - rätten som gifter ihop Mexico med Okinawa

Taco Rice är enkel, god och billig mat. I Japan även på krogen, som synes. 45 respektive 60 kronor för det två exemplen här ovan.

Okinawa, längst ned i sydväst i den japanska ökedjan, nästgårds med Taiwan, var ett eget kungarike vid namn Ryukyu fram till början av 1890-talet, då Japan annekterade det lilla landet. Efter andra världskriget var Okinawa istället styrt av en amerikansk militärregering under 27 år. Man etablerade flera militärbaser som finns där än idag. Okinawa har alltså en brokig historia och mot den bakgrunden ska jag berätta om en trevlig rätt som skapades på Okinawa - Taco Rice, eller Tako Raisu som det skrivs med romaniserad japanska.

Tacos kom till Okinawa 1956. Det var i början relativt lika originalet, även om brödet gjordes av rismjöl istället för majs- eller vetemjöl. Om vi sedan hoppar till 1984, så hittar vi en viss kaféägare vid namn Matsuzo Gibo. Det var han som kom på idén att lägga tacokryddad köttfärs, finskuren vitkål och ost ovanpå ris i en skål.

I ett Sverige där “fredagsmys” med tacos blivit en modern och vitt spridd tradition, så är det ingen konst att göra denna variant. Koka vitt ris, lägg i botten på en djuptallrik och lägg bara sedan på alla normala tacos-ingredienser ni brukar använda.

Här ovan lite reklam för Taco Rice från Sukiya, en stor kedja som företrädesvis saluför gyudon, men som även har andra rätter på sin meny. Den billigare skålen, som bara innehåller Taco Rice, kostar ca 45 kronor och den dyrare varianten, som även innehåller nötkött från gyudon-rätten, betingar ca 60 kronor.