Japan Gourmet Guide

View Original

Coca-Cola introducerar färdigblandad whiskey och Coca-Cola i Japan

Blandningen amerikansk whiskey och Coca-Cola kommer att börja säljas på burk i Japan i början av april.

Det sista decenniet har vi fått åse (och smaka) en hel drös av olika produkter inom det dryckessegment som vi i Sverige brukar kalla “alkoläsk”, "chu-hi" i Japan; färdigblandade groggar på burk med ingredienserna bränvin (shochu), sodavatten och någon smaktillsats, ofta någon citrusfruktsmak. Tyvärr är de flesta alldeles för söta, men det finns öven ett fåtal torra varianter. Vissa kostar under en svensk tiokrona för en 350 ml-burk. Alkoholskatten är nämligen låg för detta produktslag i Japan.

Japan är Coca-Colas näst största marknad efter hemmamarknaden, och man har en extremt intensiv produktutveckling på japansk mark. Coca-Cola är det enskilt största varumärket för företaget i Japan, men om man jämför de olika produktsegmenten så är det te och kaffe som står för den större delen av omsättningen.

2019 lanserade man sin första alkoholdryck, en chu-hi som snabbt blev populär, och nu i april kommer den första alkoholdrycken med en blandning av Jack Daniel's och Coca-Cola. 7% i alkoholstyrka och ett pris av 220 yen, drygt 17 kr, per burk.

Företagets starka ställning på marknaden - det snabbköp eller den närbutik eller spritbutik som inte för deras produkter finns nog inte - gör att man nästan kan garantera att även denna nya produkt når framgång.

Japaner älskar att förkorta ord, och denna dryck är här känd som Jack Coke.