Japan Gourmet Guide

View Original

Japans export av mat och dryck nådde ny rekordnivå 2022

Foto: Rajesh TP och Alexandar Pasaric via Pexels

En global tendens mot ökat uteätande efter pandemin, ett ständigt växande intresse för japansk mat och dryck och en svagare japansk valuta har samverkat till att exporten av mat- och dryckesprodukter ökade under 2022 för tionde året i följd.

Den totala exporten av mat och dryck ökade med 14,3% till drygt 112 miljarder kronor, ett nytt rekord. Fisk och skaldjur ökade med dryga 40%, något som inte förvånar med tanke på sushikrogarnas fortsatta utbredning, och både sake och whisky bidrog till att alkoholdryckessektorn växte med drygt 20% under året. Kirin, mest känd för sin öl, satsar nu ambitiöst för att sprida även sin whisky ut i världen. Man säger att man redan före årsskiftet nådde 50% av sin omsättning i produktsegmentet på export.

De tre största exportmarknaderna är Kina, Hong Kong och USA.

Sushiro är Japans största sk kaiten-zushi-kedja. Nu satsar man stort på den internationella marknaden.

Bild: Sushiro (klicka för större bild)

JAPANSKA KROGKEDJOR EXPORTERAR SIG SJÄLVA

En annan trend på exportsidan är att allt fler krogkedjor satsar på att expandera med sina restaurangkoncept utanför Japan. Löpande-band-sushikedjan Sushiro - Japans största i sitt slag - planerar att öppna fler nya restauranger utanför Japan än hemmavid under 2023, exempelvis. Den kända ramen-kedjan Ichiran finns inte bara över nästan hela Japan utan även i New York, Hong Kong och på tre adresser i Taiwan. MOS Burger, landets största inhemska hamburgerkedja, har nu satellitkrogar i Singapore, Taiwan, Hong Kong, Thailand, Indonesien, Kina, Sydkorea, Filippinerna och Australien. Currykedjan Coco Ichiban finns både i Asien och i USA, och det finns många fler exempel. Det handlar som synes framför allt om andra länder i Asien samt USA, men trenden har anlänt till Europa och inget tyder på att den kommer att mattas av. Japans befolkning sjunker i antal samtidigt som andelen äldre blir större, så många restaurangföretag ser den utländska marknaden som en mera framkomlig väg för expansion.