Japan Gourmet Guide

View Original

Antalet japanska krogar och pandemins inflytande

Lätt att förstå vad som ligger bakom de sista två årens kraftiga minskning av antalet krogar i Japan.

Källa: Japansk press

Nu har vi hittat statistik som visar hur antalet krogar i Japan minskat med åren. Här är siffror för åren 2016 - 2023. Det är som synes en ganska så blygsam minskning mellan 2016 och 2021 där man hela tiden håller sig över 1,4 miljoner krogar. Denna långsamma minskning har nog mest att göra med att folkmängden minskar.

Men sedan går det snabbt utför och det är lätt att förstå att det handlar om effekterna av pandemin: knappt 1,2 miljoner 2022 och sedan raskt ned till under en miljon i år.

Jag blev aningen förvånad över den kraftiga minskningen sedan 2022 då vi knappt märkt av några negativa effekter på krogarnas antal där vi bor ute i förorten. Kanske fyra-fem restauranger - av flera hundra - som försvunnit men de har omedelbart ersatts av andra matställen. Min teori är att man under pandemin helst inte ville gå till större ställen inne i stan med mängder av okända människor utan istället valde att gå till lokala hak med idel stammisar som hade koll på vem som hade och inte hade Covid-19, eller helt enkelt valt att äta hemma.

En tydlig orsak till restaurangdöd i Japan är annars att ägaren/ägarna blivit till åren komna och inte hittar någon som kan eller vill ta över ruljangsen. Jag har flera exempel från mina favoritkrogar genom åren i Japan som inte finns längre då barnen inte ville bli krögare då man under uppväxten sett hur pappa och mamma jobbat väldigt hårt med sin krog.