Japan Gourmet Guide

View Original

Tårta på tårta

Apropå saker som har förändrats sedan jag kom hit för snart 40 år sedan, så har mäns inställning till sötsaker förändrats. Då var Japan fortfarande i mångt och mycket ett mycket grundmurat macho-samhälle (tänk Toshiro Mifune i alla Kurosawas filmer), och för män att sitta på kafé och äta glass eller kaka var för många otänkbart. Sånt gjorde bara kvinnor och barn. En riktig karl skulle istället dricka sitt kaffe samtidigt som han bolmade på ett halvt paket cigaretter (det fanns i princip inga kaféer eller restauranger utan askkopp på bordet i den tidens Japan).

Nu är situationen en helt annan. Vuxna män kan numera avnjuta lite glass eller en ostkaka till kaffet utan att behöva skämmas. Förvisso finns det väl några dinosaurier kvar i landet, men i alla fall här i Tokyo-trakten verkar det vara fritt fram.

Mycket sött och förmodligen gott i Japans senaste fikabrödsskapelse.

Foton:

Detta har givetvis sötsakstillverkarna uppmärksammat, och det råder en till dessa dagar inte skådad febril aktivitet på produktutvecklingen i segmentet. Vare sig det handlar om de stora tillverkarna av choklad och annat godis, som Morinaga, Meiji eller Glico, de stora kafékedjorna eller de mindre boutiqueaffärerna med sina handgjorda konstverk, så pågår det ett ständigt krig om att ha de läckraste produkterna på butikernas hyllor. Ofta, precis som på andra håll i mat- och dryckesvärlden, så kan det röra sig om i geografi och/eller tid begränsade erbjudanden. Dessa tar inte sällan ut svängarna ordentligt, då man tycker sig kunna vara lite radikala utan att det kostar för mycket om det inte går hem hos kunderna.

Här en sådan liten produkt, en så kallad "Baked Mallow", där mallow kommer från marshmallow. Tillverkaren/receptskaparen är faktiskt Doutor, Japans största inhemska kafékedja, men det kommer att saluföras via webbutiken på varuhuskedjan Daimaru Matsuzakaya. Man tar bara emot beställningar som sedan levereras hem till kunden.

Som ni ser på bilden är det en ganska avancerad produkt, där vi ser, ovanifrån och ned, en brownie med inplanterat pistagenötströssel, en marshmallow med pistagesmak och inuti den pistagekräm. Sedan längst ned ytterligare en brownie med en chokladkräm ovanpå.

Ett set med fem bakelser kostar ca 110 kr. Man är, som gammal gottegris, sugen på att testa skapelsen.