Japan Gourmet Guide

View Original

100 mål mat om dagen - sedan är det stopp

Foto: Hyakushokuya

Detta krogkoncept är inte helt nytt i Japan, det har funnits länge men i relativt begränsad omfattning. Det handlar om att man serverar ett bestämt antal mål mat varje dag och när det antalet är uppnått så stänger man för dagen. En variant på detta är att man säger att man har öppet tills dess att råvarorna är förbrukade, och antalet mål mat kan då variera beroende av mängden råvaror man har i lager den dagen.

Här ovan ser ni ett foto från den enkla inredningen på Hyokushokuya, "100 mål mat-krogen", i Kyoto. Man har tre rätter på menyn, alla med japanskt nötkött som gemensam råvara; dock inte wagyu utan den fortfarande delikata men inte lika dyra varianten "kokusangyu", dvs nötkött från japanska djur som inte är uppfödda på riktigt samma sofistikerade och dyra sätt som wagyu. Stekt nötkött på risbädd - steeki-don, stekt nötkött med ris, soppa, riven daikon med ponzu-sås och grönsaker vid sidan av - steeki teishoku samt pannbiff med liknande tillbehör minus rättikan - hambaagu teishoku. Pannbiffen finns bara tillgänglig i tjugo exemplar per dag.

Meningen med detta koncept är givetvis att kunderna ska känna sig en smula stressade så att man skyndar sig till krogen så att man hinner få sig en måltid innan maten tar slut för dagen.

Restaurangen har bara öppet mellan 11 och 14:30, vilket givetvis ökar incitamentet att hinna dit i tid. Man kan dock från kl 9:30 gå dit och få en bokningsbiljett för önskad tid så att man sedan i lugn och ro kan se sig omkring i Kyoto fram till dess.

Här deras hemsidor, delvis på engelska.