Japan Gourmet Guide

View Original

Trevligt pubbesök som inte gör ont i plånboken

Här har vi Vampire i stadsdelen Gotanda. Några minuter från Shibuya på Yamanote-linjen och en av mina relativt vanliga destinationer då det här finns åtskilliga trevliga vattenhål. Klicka för större bild.

Foto: Active Source

Häromdagen gick jag ut på en av våra många lokala izakaya - den typiska japanska "puben" - med ett par svenska kompisar. Det handlar om en kedja som har ett 40-tal pubar i Tokyo och i grannprefekturen Kanagawa. Kedjan heter Banpaiya, vilket råkar vara samma uttal som när en japan ska uttala "vampire". Lätt att komma ihåg. Det skrivs 晩杯屋 vilket är tecknen för "afton - räkneordet för glas/mugg/kopp - butik". Beroende av vilken filial man besöker kan det finnas sittplatser, inga sittplatser alls eller både och.

Som på de flesta izakaya, och till skillnad från typiska europeiska pubar, så har man en diger meny, men vad som gör menyn här lite ovanlig även för Japan är de extremt låga priserna. Förvisso är portionerna inte speciellt stora, men det gör det hela faktiskt trevligare, då man kan testa sig igenom tio olika rätter utan att bli proppmätt.

100 yen motsvarar ganska precis 7,50 kr i dagsläget.

Som ni kan se i menyn, så börjar rätterna på 90 yen (knappt sju kronor) och de flesta rätterna kostar mellan 100 och 200 yen. De två dyraste rätterna, på 310 respektive 490 yen, handlar om val-sashimi och valbacon. Bland de mest populära rätterna återfinns sashimi på tonfisk, aubergine med ingefära, omelett med natto, inlagd selleri, makaronsallad, fish & chips och en hel radda friterade rätter: taggmakrill, grislever, vitlök, räkor, bläckfisk, torsk, maitake-svamp, potatisbullar med mera.

Jag tycker personligen att det är väldigt trevligt att kunna välja bland en uppsjö smårätter istället för att äta sig mätt på en enda varmrätt. Klicka för större bild.

Foto: Active Source

Dryckerna, som mest handlar om öl och en mängd olika groggar på shochu, kostar inte mycket de heller. Från knappt 20 kronor per glas. På dryckesmenyn finns ett litet iögonfallande skämt: mitt bland de lågt prissatta glasen så hittar man en flaska Romanée-Conti för 2,057,000 yen, ca 155,000 kr!

Vi stod och åt och drack i drygt tre timmmar och hela kalaset för tre stora svenska män gick loss på ganska precis 400 kr!

En ganska typiska izakaya-inredning. Ingen lyx på något vis.

Foto: Active Source