Japan Gourmet Guide

View Original

Ny maskin för automatisk leverans av ramen

Om du åker till eller via Haneda Airport så kan du numera testa ett av de snabbaste snabbmatställena i världen. På en knapp minut får du en skål ramen ur denna maskin.

Yokai (jååkai) Express kallas en maskin som på 45 sekunder kan leverera en skål rykande ramen i någon av de fyra vanligaste smakerna salt, soja, fläskben (tonkotsu) eller miso. 45 sekunder är alltså betydligt snabbare än tillagningstiden för de snabbramenpaket man kan köpa på alla snabbköp, och då ingår även diverse toppings för en kostnad av 790 yen per portion (ca 60 kr med dagens kurs).

Den enda maskinen i Japan finns nu installerad ute på flygplatsen Hanedas Terminal 2 nere vid Tokyo-bukten, och det kanske mest intressanta med tekniken är att den inte är japansk utan framtagen av en amerikansk firma (med samma namn som produkten). Hemma i USA finns man på ett drygt tiotal platser.

Yokai syftar på den uppsjö av olika mytologiska monster/spöken/demoner som man hittar i klassiska japanska folksägner.

Sedan någon månad finns det även automater för försäljning av kompletta set ramen där allt levereras frysförpackat för tillagning hemmavid. Dessa heter mera rakt på sak helt enkelt “ramen machine”.

Här en sedan tidigare existerande automat som saluför fryst ramen.