Japan Gourmet Guide

View Original

EXTREMA KROGJAPAN #1: 1000 portioner tsukemen om dagen

Notera gärna den halva sudachi som ligger i nudelskålen. Den kan man klämma ut över nudlarna för en riktigt frisk och fräsch smak. Får en att misstänka att Tsujita-san själv härstammar från Tokushima där sudachi är en prefektursymbol.

Tsujita heter en känd ramenkedja som funnits sedan 2005, och den har nu vuxit till att ha 18 krogar, varav 16 i Tokyo och en var i Osaka och Fukuoka. De serverar både ramen och tsukemen (den senare handlar för den nyanlände läsaren om att man får soppan och nudlarna i varsin skål varefter man doppar nudlarna i soppan (som är kraftigare än den normala ramensoppan). I fallet Tsujita så är det tsukemen som är det stora dragplåstret; man serverar uppemot 1000 portioner av den varianten om dagen!

En av mina landsmän här i Tokyo är en stor ramenkonnässör och han ger kedjan mycket god kritik, och det är bara att hålla med honom.

Här en video som visar hur det går till. Om man klickar på CC-knappen (closed caption) så får man engelsk textning. Den är inte perfekt men i stort sett kan man förstå det hela.