Japan Gourmet Guide

View Original

Japans bästsäljande öl byter recept

Nya Asahi Super Dry får också en ny kostym för att markera det nya receptet. Namnet förblir detsamma.

Foto: Asahi Breweries

Asahi Breweries - Japans största ölbryggeri - har meddelat att man kommer att ändra på receptet till sin storsäljare Asahi Super Dry. Detta är en stor nyhet i ölälskande Japan, där denna ljusa och mycket torra lager varit landets bästsäljande öl sedan introduktionen 1987.

Ändringen består i att man ändrar tidpunkten för tillägget av humle i brygden vilket ska ge en något fylligare smak, samtidigt som man försäkrar att den torra avslutningen inte ska förändras.

Orsakerna bakom detta faktiskt lätt dramatiska besked, jämför kanske med New Coke som introducerades 1985, är flera: dels så har ölkonsumtionen minskat något de sista två åren på grund av covid-restriktionerna och dels har ölmarknaden fått vika sig något för de billigare och i många fall alkoholstarkare chuhai (Japans “alkoläsk”) och den likaledes lägre beskattade och därmed prisbilligare "fuskölen" happoshu.

Med tanke på att Asahi trots allt har nästan 40% av den japanska ölmarknaden, så anser vissa branschbedömare att det är ett beslut med vissa risker. Varför inte behålla det mycket framgångsrika gamla receptet och istället lansera ett parallellt nytt öl med det omformulerade receptet? New Coke fick inget entusiastiskt välkomnande och originalet fick återintroduceras bara 77 dagar efter New Cokes lansering. Den nya varianten lades ned sju år efter introduktionen.

Nya Asahi Super Dry kommer att lanseras under februari månad.

Byggnaden i mitten är Asahi Breweries högkvarter. Notera att det hela ska föreställa ett stiliserat ölglas med en skumkrona på toppen. Byggnaden till höger är ritad av Philippe Starck och innehåller krog och ölhall som givetvis serverar Asahis öl. Tornet till vänster är Tokyo Sky Tree, Japans högsta byggnadsverk. Vattnet längst ned är Sumidagawa, en av Tokyos större floder. Båten med synliga lampor till vänster är en yakatabune - en traditionell flytande restaurang.