Japan Gourmet Guide

View Original

Bo i stil när ni ska åka skidor i Niseko

Kanske Hokkaidos vackraste hus ligger i Niseko, Japans mest känds skidort.

Klicka för större bild.

Niseko, ca sex mil från Hokkaidos länshuvudstad Sapporo, är sedan länge världsberömt för sina suveräna skidbackar med stora mängder pudersnö offpist. Det har hänt flera gånger att den svensk som råkat sitta bredvid mig på en flygning med SAS eller Finnair mellan Stockholm och Tokyo berättat att han åker till Japan för att åka skidor i Niseko. Australiensare och Nya Zealändare, som ju har sommar när vi har vinter här på norra halvklotet, är kanske de största Niseko-fantasterna. Det finns faktiskt anläggningar i Niseko som ägs av australiensare.

En gammal god svensk vän och hans japanska fru, båda flitiga företagare i Tokyo, har designat och byggt en magnifik villa däruppe som man hyr ut när man själva inte är där. Huset har ett vackert namn: Setsuin - “snöskugga”.

Jag gör det enkelt för mig och saxar lite ur deras PR-material:

Det finns många lyxiga hus och lägenheter i Niseko, men Setsuin är annorlunda. Huset ägs av en svensk-japansk familj som bor i Tokyo och som själv tillbringar mycket tid i huset. Den personliga touchen är uppenbar så fort man stiger in.

Huset är vackert både på utsidan och insidan. Stort och lyxigt.

Klicka för större bild.

Anländande gäster hälsas alltid med ett nytt blomsterarrangemang. Köket är långt bättre utrustat än vad som är standard. Dekorationer och textilier skiftar med säsongen.

Du hittar karaoke, PlayStation 4, olika brädspel, wifi och Netflix utan extra kostnad. Här finns också ett svenskt eldrivet skrivbord för den som behöver jobba litet.

Setsuin är perfekt för sex personer. Sex vuxna med ytterligare barn fungerar också utmärkt.

Under vintersäsongen ingår en rymlig Toyota Hi-Ace van utan extra kostnad. Bilen har plats för sex vuxna med skidor och snowboards och annan utrustning. Kom bara ihåg att du behöver ett internationellt körkort för att kunna köra i Japan, tillsammans med ditt nationella körkort.

Ni kan läsa mer på deras sajt här, och ni kan också enkelt boka via knappen längst uppe till höger. Använder ni promokoden "japanblogg" så får ni 10% rabatt.

Kaisendon är fisk och skaldjur på en bädd av ris.

Klicka för större bild.

Eftersom detta är Japan Gourmet Guide, så måste det givetvis nämnas att Hokkaido är en fantastisk matdestination också (man behöver ju lite god och stärkande mat om man ska åka skidor varje dag). Några rätter som man bör testa där uppe är exempelvis ramen (miso-varianten är den mest typiska Hokkaido-stilen för ramen), kaisendon (en skål med ris med diverse fisk och skaldjur som toppings), krabba och sist men inte minst Genghis Khan (uttalas Jingisukan), en rätt med fårkött och grönsaker man steker på ett bord på restaurangen. Detta kan man med fördel göra på ölbryggeriet Sapporos ölmuseum i just Sapporo, där man då kan skölja ned det stekta fårköttet med företagets utmärkta öl.

Genghis Khan är en populär rätt i hela Japan, men en lokal specialitet uppe på Hokkaido. Klicka för större bild.

Foto: Sapporo Tourist Association

En rykande varm skål miso-ramen sitter fint uppe i kalla Hokkaido. Den här skålen kommer från krogen Kichitora som har en filial i Tokyos Shibuya-distrikt och en i Manila. Klicka för större bild.

Foto: Kichitora