Japan Gourmet Guide

View Original

Vad sägs om gräddtårta på burk?

En kedja bagerier uppe på Hokkaido lanserade en gräddtårta på burk för en tid sedan. Groteskt eller varför inte?

Foto: Parfaiteria beL

Som alla trogna läsare av denna blogg har insett, så inhyser Japan några av världens mest innovativa tillverkare av mat, godis, desserter och drycker. Det lanseras ca 50 nya produkter inom dessa kategorier varje enskild arbetsdag, så man kan föreställa sig att det är svettigt att ta emot alla försäljare som står på kö i hallen på snabbköps- och närbutikskedjornas inköpsavdelningar.

Förvisso är många av dessa produkter enbart avsedda för en lokal marknad (många japanska prefekturer har ju en större eller betydligt större befolkning än Stockholms län, och Tokyo med omnejd har en befolkning som är nästan fyra gånger hela Sveriges), och ibland också begränsade till en enskild kedja eller tidsbegränsad till en viss säsong eller annan kampanjperiod, men det är ändå en uppsjö av produkter. Tillverkarna kämpar därför intensivt för att skapa innovativa och iögonfallande varor i den stenhårda konkurrenssituationen.

Här har vi en produkt där innovationen framför allt sitter i förpackningen. Det handlar nämligen om gräddtårta på burk. Du öppnar burken som du öppnar en burk tonfisk och äter sedan direkt ur den. Kanske framför allt bekvämt till kaffet efter maten under en picknick, men det är även givetvis mycket smidigt att transportera hem. Dock ser det ju inte så vackert ut om man skulle vilja plocka ut det hela och lägga på ett fat…

Ursprunget är en kedja med bagerier uppe på Hokkaido, en ö med stora öppna ytor och Japans största koncentration av mjölkkor, vilket gjort att man är känd i hela landet för sina ofta utmärkta mejeriprodukter.