Japan Gourmet Guide

View Original

Emoji + omochi = emochi

Traditionell japansk godisteknik blandas med den japanska digitala uppfinningen emoji och det blir som synes både en gullig och känsloförmedlande present.

Okashi eller bara kashi är japanskt traditionellt godis, små och ofta extremt vackert formgivna skapelser med rismjöl, olika bönsmeter och socker som huvudsakliga ingrediensers. Då det numera finns gott om även västerländskt godis, så blir de klassiska japanska sötsakerna wagashi (和菓子), helt enkelt "japanskt godis", medan det västerländska blir yogashi (jåågashi - 洋菓子).

En av landets specialtillverkare av detta godis är mycket anrika Kokonoe Honpo Tamazawa uppe i Sendai, prefekturhuvudstaden i Miyagi. Man är nu inne på 14:e generationens VD då man startade redan 1675!

Nu har man kommit lite i ropet genom att blanda traditionell teknik och smaker med ett rejält modernt fenomen och dessutom fått till ett roligt varunamn. Man har helt enkelt gjort små tredimensionella emoji (emådji - 絵文字, helt enkelt bildskrivtecken), och som sådana kan de ju förmedla vanliga mänskliga känslor, kimochi (kimåtji - 気持ち) och till sist så har man riset som i färdig produkt bli omochi (åmåtji - お餅). Så vips har man en gullig ordvits och produktnamnet emochi (emåtji). Innehållet i risbollarna är dels smet av vita bönor, en dito av miso och så en bönsmet med smak av yuzu-frukten.