Japan Gourmet Guide

View Original

Galna erbjudanden för att locka kunder till krogen i pandemins Japan

Gyoza på Fukushin i Tokyo. Gott och billigt även i vanliga fall, men nu extremt billigt om man utnyttjar kedjans specialerbjudande.

Foto: Fukushin

Antalet konkurser i Japan till följd av pandemin har nu överstigit tusentalet, och det är krogbranschen som är värst utsatt med drygt 20% av antalet drabbade företag. Att många fler företag inom denna sektor ligger mer eller mindre illa till är givetvis självklart, så även om det utgår bidrag från staten för att hålla krogarna under armarna, så måste man tänka ut nya modeller för att generera intäkter. Det kanske vanligaste är att restauranger som aldrig tidigare ägnat sig åt sådant nu erbjuder matlådor att hämta på krogen. Att utnyttja utkörningstjänster som Uber Eats och hemspunna Demaecan är också ett sätt att hålla fart på köket.

Ramen-kedjan Fukushin har drygt 30 krogar i Tokyo, främst i norra och nordvästra delarna.

Ett tredje sätt är att locka till sig kunder genom olika erbjudanden. Ett av mest generösa jag sett kommer från Fukushin, en lokal Tokyo-kedja med i huvudsak ramen på menyn. Erbjudandet går ut på att man till att börja med betalar 500 yen (ca 40 kr) i månadsavgift. Om man sedan beställer något för minst 350 yen vid varje besök, så får man en portion gyoza (sex st) utan extra avgift. Detta gäller då vid max tre tillfällen per dag i en hel månad. Med andra ord maximalt drygt 90 portioner gyoza för 40 kronor. Givetvis skulle jag tro att bara en portion per dag är mer än tillräckligt även för de värsta gyozafantasterna, men erbjudandet är så pass radikalt så att om inte annat så blir det en "snackis" på stan.

Det ska tilläggas att dryga tusentalet konkurser inte ter sig så ruggigt när man betänker att det finns fler än fem miljoner företag i Japan.