Japan Gourmet Guide

View Original

Nu blir japansk whisky garanterat japansk

Dessa fyraliters PET-flaskor från Suntory respektive Nikka, med ett literpris på ca 80 kronor, innehåller med stor säkerhet inte enbart japansk whisky.

Foto: Suntory och Nikka

Nu i februari beslutade Japan Spirits & Liqueurs Makers Association (JSLMA) att man ska införa en regel om ursprungsbeteckning för japansk whisky, något som faktiskt inte existerat tidigare. De billigare blended-sorterna har kanske inte alltid men i alla fall ofta innehållit även importerad whisky och ingen har egentligen haft något att säga om detta här i Japan. 

Från och med den 1:a april måste all nytillverkad “japansk whisky” innehålla enbart inhemskt producerad whisky. Detta gäller dock inte de flaskor som levereras till butik dessförinnan, så det finns fortfarande en chans att man får en “tveksam” flaska den närmaste tiden. 

Industrin vill med detta dels undvika förvirring och samtidigt ytterligare stärka det japanska varumärket.

Vanan att blanda in importerad whisky kommer att fortsätta, men nu kan kunden alltså genast få veta att innehållet i så fall inte är 100% japanskt. Uttryck som “world whisky” eller “world blend” förekommer redan för den kategorin.