Japan Gourmet Guide

View Original

Extrem specialisering eller enorm bredd på den japanska krogmenyn

Spagetti med färskhyvlad tryffel som enda rätt på menyn.

Foto: OUT

Med över 800,000 krogar i Japan så finns det utrymme för alla möjliga modeller. Det vanligaste är att restaurangen ifråga specialiserar sig, antingen kring ett visst sorts kök, som exempelvis det koreanska eller kinesiska, eller så ännu snävare, ned till ett par, tre eller till och med bara en specifik rätt. Å andra sidan finns det varianter med en mycket brett utbud på menyn. Här har vi framför allt de så kallade familjekrogarna (famiresu som förkortning för famirii resutoran) och izakaya, de japanska "pubarna". Dessa kan servera allt från klassiskt japanskt, via kinesiskt eller koreanskt till italienskt eller franskt. Går man ut med familjen eller ett kompisgäng där man har olika preferenser, så är det väldigt praktiskt att kunna välja mellan alla möjliga smaker. Har man bott länge i Japan är man dessutom bortskämd med en mängd olika smaker under en och samma måltid, så då känns det närmast självklart att man beställer in ett flertal olika mindre rätter som man delar på.

När det gäller extrem specialisering så är kanske OUT i Shibuya ett gott exempel. Man serverar bara en enda rätt, spagetti med en riklig mängd hyvlad tryffel, och till detta erbjuder man ett glas rött vin - det är allt.

Sushi och ramen är två restaurangslag som kan sägas vara relativt specialiserade, i alla fall i Japan. En finare sushikrog har i princip bara sushi. Sashimi eller andra varianter på mat från havet kan dock serveras före sushin och på sluttampen kan man få en skål soppa. Samma sak med de specialiserade ramenkrogarna. Många har enbart ramen medan vissa kan erbjuda gyoza och kanske även chahan - stekt ris - som sidorätter.

I andra änden av detta magnifika spektrum av matupplevelser återfinns då som sagt familjekrogarnas stora kedjor och izakaya, Japans vanligaste typ av krog. Här nedan har vi ett litet axplock från menyn på Gusto, en av de större famiresu-kedjorna. Från vänster till höger, uppifrån och ned har vi friterade ostron, råbiff på tonfisk, gröna ärtor med bacon, tofu med sesam/vitlöksdressing, grillad teriyaki-kyckling, spenat/bacon/ostgratäng, fyra sorters inlagda grönsaker med koreanska smaker, löskokt ägg med böngroddar stekta i en söt och stark soja och till sist friterad kyckling med remouladsås.

Notera gärna priserna. 100 yen är i dagsläget ganska precis åtta svenska kronor.

Som vi skrev i förra inlägget så finns det drygt 147,000 izakaya i Japan. Många av dessa är lokala familjeägda ställen, men det finns även mindre eller större kedjor, ca 800 till antalet. Här nedan en bild från Tsubohachi, en av de äldre izakayakedjorna. Som synes har vi här sashimi, en koreansk gryta, grönsallad, pinnar med grillat fläsk och gul lök samt stekt biff.

Blandat gott på izakaya-kedjan Tsubohachi.

Foto: Tsubohachi

Som läsaren förstår, så kan det faktiskt kännas lite tråkigt att gå på en typisk krog i västvärlden, där man får en förrätt, en varmrätt och möjligen någon godsak till kaffet efteråt. Nog för att det kan vara fantastiskt gott, men efter alla år i Asien så känns det som om antalet olika smaker är för få.