Japan Gourmet Guide

View Original

Big in Japan på mat och dryck #1: Nestlé och Kit Kat

Det tar en stund att äta sig igenom alla Kit Kat-smaker man kan hitta i Japan.

Foto: Nestlé Japan

Nestlés Kit Kat är ett av de bästa exemplen på hur en från början icke-japansk produkt kan bli "Big in Japan". Faktum är att det är det enskilt bäst säljande varumärket inom chokladkonfektyr i landet.

När Kit Kat började säljas i Japan 1973 så var det enbart i den ursprungliga kex-i-mjölkchoklad-varianten. Men när man upptäckte att japaner köpte den till sina ungdomar som en sorts lyckönskan inför intagningsprov till skolor, då Kit Kat med japanskt uttal liknar  "kitto katsu" - vinner säkert - så startade man en charmoffensiv som sedan aldrig avtagit. Man har till dags dato tagit fram fler än 400 olika smaker av alla möjliga och, till synes, omöjliga slag. Några av årets aktuella smaker är matcha, hallon, mintchoklad, körsbärsblommor & rostat sojabönspulver, sake, plommonsprit, banan, melon, ostkaka, wasabi (!), romrussin, söta bönor och äpple.

Några i den stora mängd "Only in Japan"-Kit Kat man har att erbjuda. Längst uppe till vänster kan vi se prefekturen Kumamotos maskot Kumamon, vilket tyder på att just den smaken, sötpotatis och azukibönor, enbart säljs där.

Foto: Nestlé Japan

Många av dessa smaker är enbart regionala, vilket betyder att folk passar på att köpa med sig lokala Kit Kat-varianter när man är ute på arbetsresa eller semester som souvenir till de hemmavarande, och många är dessutom sålda under enbart vissa säsonger eller andra tidsbegränsade perioder. Till exempel så har vi just nu Halloween, så då är det kanske speciellt pumpa, eller smaker från frukter och annat med orange eller lila eller svart färg som gäller.

Här en video som pratar om historien bakom alla dessa smaker:

Vi kommer att skriva om andra exempel på hur utländska företag gjort stor framgång på den japanska marknaden för mat och dryck. Det gemensamma är en oftast stor lyhördhet inför lokala krav och önskemål.