Japan Gourmet Guide

View Original

IKEA säljer ramen i Japan!

Vem kunde tro att IKEA skulle börja sälja snabbnudlar?

IKEA har börjat sälja snabb-ramen på sina varuhus i Japan, av allt att döma en produkt som framtagits specifikt för det här landet. Som namnet berättar så handlar det om snabbnudlar med enbart vegetariska beståndsdelar, den ena med saltsmak och den andra med smak av curry.

IKEA Japan har också gjort en del andra modifieringar i sitt sortiment för att passa de lokala smaklökarna. Ris och curry finns att få i varuhusens restaurang, och i samband med körsbärsblomningen för en månad sedan hade man varm korv och andra varor med rosa färgmedel för att fira säsongen.

Under sakura-säsongen och lite till, sålde IKEA dessa produkter i kafeterian.

Foto: IKEA Japan

Vad gäller den övriga menyn på de japanska IKEA-varuhusen, så är det faktiskt så att det svenska innehållet är ganska magert. Under fliken “Swedish menu” hittar man faktiskt bara en maträtt, och det är deras klassiska köttbullar, i övrigt enbart bullar och kakor. Man har dessutom en speciell “Friday night special” som enbart innehåller olika former av tacos, nachos och potatis, allt med mexikanska smaker, vilket man kanske idag kan kalla “klassiskt” svenskt fredagsmys. Om man kan införa denna svenska tradition till Japan återstår nog att se, då att gå hem tidigare från jobbet för att det råkar vara fredag inte riktigt ingår i det japanska tankemönstret.

Om man däremot går till matvaruaffären som ligger utanför kassorna, så hittar man istället betydligt fler svenska, eller i varje fall skandinaviska, produkter. Inlagd sill, ost, knäckebröd, snaps och öl finns att få, liksom korven med bröd från kefeterian i multipack. Plus en av få plockgodisavdelningar i Japan (japaner tycker i gemen att det är dels ohygieniskt med godis som ligger framme utan förpackning och dels innebär att det snabbt blir klibbigt och oaptiligt under den fuktiga sommaren).