Japan Gourmet Guide

View Original

Nyttigare snabbnudlar?

Nissin har nu “nyttiga” snabbnudlar på programmet.

Foto: Nissin

Att snabbnudlar, kanske världens mest populära snabbmatsrätt med över 30 miljarder portioner sålda varje år, inte är speciellt nyttig föda är ingen nyhet. Det finns åtskilliga studier om hur blandningen av vetemjöl, olja, salt, natriumglutamat och allehanda tillsatser kan ställa till det för konsumentens hälsa, i alla fall på lite längre sikt med idogt ätande.

Det handlar om så kallad maze-soba, nudlar utan soppa, med sex olika smaker inspirerade av de kinesiska, thailändska, koreanska och japanska köken.

Foto: Nissin

Nissin (uttalas nisshin), den japanska snabbnudelpionjären som alltjämt också är världens största tillverkare, har sedan en tid en ny artikel i katalogen som verkar vara en reaktion på negativa rapporter om deras produkters hälsoeffekter. Det är en serie nudlar under samlingsnamnet All-in Noodles, där "all-in" syftar på att man stoppat in så många nyttigheter som möjligt i nudlarna. I mitten av nudelsträngen finns en "kärna" med 12 olika vitaminer, 13 mineraler, protein och kostfiber som är omhöljt av ett lager normal vetenudeldeg. Detta ger också en reduktion av mängden kolhydrater med 40% jämfört med vanliga ramen-nudlar.

Foto: Nissin

Nudlarna är av den på senare tid mycket populära "maze-soba"-varianten, dvs nudlar utan soppa; bara lite sås och diverse pålägg som man blandar ihop före inmundigandet. Mazeru betyder "röra ihop”, och soba, förvillande nog, betyder här inte soba i betydelsen bovete, utan bara "nudlar" i det här fallet.

En påse med enbart nudlar kostar 400 yen (ca 36 kr) medan sex olika varianter med olika såser och toppings kostar 600 yen styck (ca 54 kr), vilket gör att man lägger sig i översta prisklassen för snabbnudlar.

Stoppa pressarna: Nu lanserar man också All-in Pasta med olika italienska smaker.