Japan Gourmet Guide

View Original

Japan första land i världen med alkoholdryck från Coca-Cola

Oni Lemon är namnet på den alkoläsk från japanska Coca-Cola som har den högsta alkoholhalten bland de fyra första alkoholdryckesprodukterna från världens största läsktillverkare. Oni är japanska för “demon”. Mannen i bilden är Hiroshi Abe, superkänd modell och skådis hemma i Japan, mindre känd utanför landet..

Foto: Coca-Cola Japan

Vi skrev redan i mars förra året om att Coca-Cola planerade att lansera en alkoläsk i Japan, företagets första alkoholhaltiga dryck någonsin (utöver att man ägde en vingård under några år i slutet av 70-talet). Den lanserades mycket riktigt sent i höstas, men då bara på Kyushu, den sydligaste av Japans fyra huvudöar. Denna provlansering har tydligen gått bra, för nu går startskottet för en landsomfattande försäljning.

Det handlar om en så kallad chu-hai, det vi i Sverige brukar kalla alkoläsk, en grogg med shochu, japanskt brännvin, utblandat med någon form av fruktläsk, ibland med men oftast utan riktig fruktsaft. Den heter Lemondo och kommer i fyra varianter, Hachimitsu (honung, 3% alkohol), Teiban (standard, 5%), Shio (salt, 7%) och Oni (demon, 9%).

Den bör kunna inhandlas senast nu i höst på de flesta snabbköp och närbutiker som normalt saluför Coca-Colas produkter.

I takt med att Japans befolkning minskar, så har även marknaden för alkoholdrycker minskat i storlek. Öl, som beskattas relativt högt, har haft en fallande försäljning de senaste 15 åren, enligt Suntory, samtidigt som försäljning av alkoläsk, med en lägre beskattning, mer än fördubblats under samma period. Det handlar framför allt om att den yngre generationen ofta föredrar “lättare” drycker; man går från läsk utan alkohol till läsk med alkohol, helt enkelt, och att samma åldersgrupp dessutom har mindre pengar att röra sig med i genomsnitt, då arbetsmarknaden har en tendens till att föredra lägre avlönade visstidsanställda idag.

Coca Cola Japan meddelar att man inte har några planer på att lanserar alkoholdrycker på någon annan marknad.