Japan Gourmet Guide

View Original

Stor sake-mässa i Tokyo just nu

Några av de sake-sorter man kan dricka under innevarande Sake Craft Week i Tokyo.

Sedan i fredags, och fram till och med måndagen den 29:e, pågår en imponerande mässa i Roppongi, mitt i Tokyo. Det handlar om Craft Sake Week, ett av de största sake-evenmangen i staden. Hela 110 bryggerier från nästan hela landet finns representerade tillsammans med mat levererad av några av stadens bättre restauranger.

Varje dag har ett tema, antingen en typ av sake som t ex mousserande sake, som var temat i fredags, eller en region i landet. Varje dag serveras sake från tio olika bryggerier, så om man vill pröva alla så måste man besöka evenemanget varje dag.

Man betalar 3,500 yen (ca 300 kr) och får då ett glas i handen samt elva "slantar" som var och en ger en ett glas sake alternativt mat från krögarstånden. Det går att köpa till extra slantar om, eller snarare när, de första elva tar slut.

Maten är mycket varierad och inte, som man skulle tro, enbart av det japanska slaget. Det är tydligt att man vill uppmuntra folk att testa sake även om man inte har sushi eller yakitori framför sig på bordet. Här finns mat från Kina, Vietnam, Singapore, Korea, Thailand, Tyskland, Italien och Spanien, men självklart även fin japansk matkonst från klassiker som Ishikawa och Ukai-tei. Alla krogarna är dock inte med alla dagar, så kolla evenemangets hemsida för information om du vill äta och dricka något speciellt.