Japan Gourmet Guide

View Original

Bästa våningen i det japanska varuhuset är källarvåningen

Från ovan: Liten bläckfisk och gurka, ostron från Hiroshima och kardborrerot med ostronsås och majonnäs, vitlöksräkor…

Vi har nämnt detta fenomen tidigare, men en sorts gömd skatt, i alla fall för många besökande turister i Japan, är varuhusens källarvåning (eller källarvåningar, då de kan vara flera). Dessa är nämligen fyllda till brädden med allehanda delikatesser; både färska råvaror och delvis eller helt färdiga rätter som man köper med sig hem. Dessutom bakverk, desserter och allehanda drycker. I snitt säljer man ungefär 30,000 olika produkter. Allt håller bästa möjliga kvalitet, och för den som inte har tid eller lust att laga kvällsmaten själv, så är dessa ofta mycket stora anläggningar en gudagåva. Om schemat medger, brukar en del av vår gourmetguidning vara just här nere, där vi kan rekommendera olika kryddor, såser och annat gott att ta med sig hem.. (en kund ville köpa färska havsöron, och det fick han).

Är man här vid lunchtid, så är det många butiker som har smakprovningar. Som fattig nybörjare i Japan hände det att man helt fräckt smakade sig igenom en källarvåning och därmed fick sig en lyxig lunch för inga pengar alls (har sedan dess handlat massor av mat, så jag har inget speciellt dåligt samvete)..

Här är några exempel på varuhus med imponerande mattempel i källaren:

Tobu Ikebukuro

Ligger givetvis i Ikeburo, inuti det stora stationshuset. Japans största depachika.

Seibu Ikebukuro

I samma stationshus, fast på motsatt sida. Här kan du också passa på att besöka Japans och världens största Muji-butik om du gillar väldesignade vardagsvaror (de har även mat och dryck).

Keio Shinjuku

I likhet med de två ovanstående varuhusen, så ägs även Keio av ett järnvägsbolag och därav placering i Shinjukus stora stationsbyggnad. Lite annorlunda då man har en fokusering på mindre, regionala leverantörer.

Takashimaya Shinjuku

Ett av de större varuhusen i landet. Missa inte Kit Kat Store, med världens största urval av Kit Kat-smaker. Vad sägs om smaker som Tokyo Banana, Sake, Hojicha, Manju eller Matcha?

Isetan Shinjuku

Stor och lyxig depachika med extrema mängder delikatesser.

Ginza Mitsukoshi

Lätt att hitta genom att du kan komma in i varuhuset direkt från t-banorna Ginza Line och Hibiya Line (Mitsukoshi Line ligger ett par hundra meter bort).

Här ett axplock från vår visit till en sådan så kallad depachika härom dagen (depaato chikakai - department store basement).. Peka på fotot med musen för att få information om vad du ser..

Vitlöksmarinerad rostbiff

Avdelningen för koreanska inlagda grönsaker: kimchi, namuru, etc.. Mycket poppis även i Japan, inte minst för de goda bakterierna som gör våra tarmar glada.

Vårrullar till höger, en kinesisk standardvariant längst upp och en vietnamesisk där under.. Till vänster friterad strömming med koreansk miso.

Ythalstrad tonfisk som marinerats med koreansk miso plus avocado..

Den sötsakssugne blir inte besviken nere i varuhusets källare!

Och här söta jordgubbar från Tochigi prefektur - Tochi-otome..