Japan Gourmet Guide

View Original

Vildsvinets år börjar med världens dyraste fisk

27 miljoner kronor för en fisk! Only in Japan!

Foto: Public Domain

Nu har årets första tonfiskauktion hållits ute i Toyosu - den nya fiskmarknaden sedan grossistmarknaden i Tsukji lades ned för ett par månader sedan. Och som brukligt senaste åren, så ropade Kiyoshi Kimura - ägaren till sushikrogkedjan Sushi Zanmai - in den dyraste fisken, i år till ett nytt rekordpris - hela 333,6 miljoner yen, drygt 27,5 miljoner kronor med dagens växlingskurs! Det var ett nytt rekord med råge, då det förra rekordet bara var ungefär halva beloppet, 155 miljoner yen, satt 2013 av samme köpare.

Om någon undrar hur man kan betala sådana pengar för en fisk, om än en mycket stor fisk, så handlar det nu inte om kilopriset, utan om priset per sändningsminut och spaltmeter. Händelsen får nämligen totalt genomslag i alla relevanta media och det blir med andra ord en relativt låg annonskostnad.

Rund och glad och förmögen är Kiyoshi Kimura, sushikedjan Sushi-zanmais ägare. Han köper numera världens dyraste tonfisk en gång per år.

Bild: Sushi-zanmai

Om du är i Tokyo den närmaste tiden så kan det hända att du får smaka av dyrgripen om du besöker kedjan. Man har 44 krogar i Tokyo-området varav flera i Tsukiji. Adressen till deras huvudkrog är 4-4-3, Tsukiji, Chuo-ku, Tokyo. Den ligger bara några minuter från antingen Hibiya-linjens Tsukiji Station, Oedo-linjens Tsukiji-Shijo Station eller Ginza-linjens Higashi-Ginza Station. Man har menyer på engelska och man är van vid turister.

Vi vill passa på att önska våra läsare och kunder en god fortsättning på det nya året!

OBS - vi har kunder som hör av sig med bara någon veckas marginal medan andra kan boka in guidningar ett år i förväg. Det är dock alltid säkrast att vara ute i god tid, både för att försäkra sig om att vi kan hjälpa till med guidning och annan hjälp när ni är här och dels för att vi då har gott om tid att prata ihop oss om hur ni vill lägga upp dagen, kvällen eller kvällarna. Väl mött i Japan!