Japan Gourmet Guide

View Original

Sena avbokningar och no-shows ett allt större problem för krogar i Japan

När man vill gå ut och äta en bit riktigt god mat i Japan, måste man givetvis oftast boka sina stolar i förväg. Detta gäller i allt högre utsträckning ju närmare man kommer den gastronomiska stratosfären. På de mest populära stjärnkrogarna kan det till och med vara så att om man inte kan gå dit med en redan sedan tidigare etablerad stamkund, så är det omöjligt att få en stol.

På finkrogarna har man oftast enbart en eller några få fasta menyer, dikterade av de bästa tillgängliga råvarorna på marknaden den morgonen. Då kvalitetskraven är extremt höga innebär en sen avbokning eller en no-show (att kunden varken hör av sig eller dyker upp) en väsentlig förlust, då det innebär att råvarorna för den gästen kasseras eller blir nattamat för personalen. I vilket fall som helst så går inkomsten förlorad.

Detta är tyvärr väsentligt mycket vanligare när det gäller icke-japanska gäster. I vissa fall finns det förståeliga skäl, försenade plan exempelvis, men ofta är det tyvärr bara ändrade planer: man kommer på att man åker till Kyoto lite tidigare, eller så kanske man var ute och roade sig till arla morgonstund den dagen. Och tyvärr är det då också så att vissa helt enkelt tycker att man inte behöver känna någon skyldighet att meddela sig med krogen, då man "inte kommer hit någon fler gång". Japanska gäster kan i princip inte uppföra sig på det viset då de bor i landet och kanske faktiskt vill gå till samma krog flera gånger. Sedan har man en uppfostran som gör att man helt enkelt skäms ögonen ur sig om man begår ett brott mot sedvanligt gott skick.

I vissa andra fall så är det den utländska resebyråns fel, då man inte fått in tillräckligt många deltagare till en charterresa och därför lagt ned hela resan utan att boka av krogen eller den inhyrda bussen.

Detta medför att allt fler finkrogar nu kräver ett kreditkortsnummer av den bokande kunden (i vissa fall handlar det om att kontanta pengar måste erläggas i förskott), ofta även ett japanskt telefonnummer man kan ringa för att bekräfta bokningen dagen innan. Vid en sen avbokning eller en no-show debiteras då delar eller hela beloppet för den beställda menyn.

I vårt fall så är vi relativt förskonade från avbokningar. Det har bara hänt två gånger de sista tre åren. Att vi förlorar inkomst för den tid vi lagt ned på mailkommunikation och bokningar (många krogar tar inte emot bokningar per telefon så vi måste göra ett besök vid varje bokningstillfälle) är en sak, men betydligt värre är att vårt rykte hos krögarna försämras om vi tvingas avboka alltför nära det bokade datumet.

Sena avbokningar och no-shows gör det svårare för alla andra utländska besökare att få tillgång till allt det trevliga och goda man kan uppleva i Japan. Vi känner till flera restauranger som inte längre accepterar bokningar från utlandet pga denna typ av otyg. Så skicka gärna vidare detta budskap till de ni känner som åker till Japan: Var i tid till bokningen (om ni är osäkra på geografin så ge er själva ordentlig tidsmarginal). Missar ni den bokade tiden utan att meddela er så är risken stor att era stolar är upptagna när ni anländer. Om ni måste avboka, gör det i god tid. Reglerna varierar mellan olika krogar, men är det en finkrog, så är det vanligt med tre dagars marginal innan man debiteras för den beställda menyn. Med andra ord bör man inte boka en sådan krog till kvällen den dag man ska anlända till Japan utan snarare en bit in i vistelsen så att ett försenat plan inte kostar skjortan.