Japan Gourmet Guide

View Original

Specialistbyar för olika kök i Tokyo

I specialistbyarna står en viss typ av krog som spön i backen. Här en kartbild över sushi-krogar i Tsukiji-området. En eller flera i varje kvarter.

Tokyo är som bekant en gigantisk stad. Om man räknar in de tre kransprefekturerna Kanagawa, Chiba och Saitama, så får man ett Stor-Tokyo med en total folkmängd av ca 38 miljoner och - sägs det - uppemot 220,000 restauranger (definierat som alla ställen där du kan få dig en bit mat och något att dricka; det kan alltså handla även om små skrubbar där det bara ryms fyra personer stående). Tokyo Stad, som består av 23 kommuner, sk ku, kan vid en första anblick beskrivas som en gigantisk monolitisk koloss, där det mesta liknar allt det andra. Efter en tid i staden kommer man dock att märka av lokala, distinka karakteristika. Det kan handla om ålder på husen, snittåldern på människorna som bor och verkar där, urval av varor och prisnivån på dessa och, sist men inte minst, hur variationen av krogar ser ut. Man kan med fog säga att Tokyo egentligen är 100 små byar som växt ihop under historiens gång, men som inte - i alla fall inte under ytan - förlorat sina respektive kulturer.
En yttring av detta är att det finns stadsdelar som har ett disproportionellt stort antal av en viss typ av krog. De flesta vanligt förekommande krogtyperna finns i princip överallt i staden, men några distrikt är unikt specialiserade. Här är de viktigaste specialområdena. Några är välkända även hos utlänningar, andra inte.

Tsukiji - Sushi

En ganska normal sushi-lunch i exempelvis Tsukiji..

Foto: Nandaro, Creative Commons License

Den mest kända av dessa specialistbyar är givetvis Tsukiji; det är en självklarhet att många sushikrogar dyker upp i och kring världens i särklass största fiskmarknad. Dock vill vi varna för att det kan sägas vara lite av en turistfälla idag, då de många besökarna tveklöst leder till långa köer. Går man några hundra meter (vilket inte lär försämra fisken nämnvärt), så kan man i princip få lika bra sushi utan köerna. I stadsdelen Tsukiji så hittar vi på en nätsökning ett hundratal krogar som serverar rå fisk, som sashimi eller som sushi.

Tsukiji uttalas tskiji, utan u-ljud och med j-ljudet som i engelskans John.

Station: Tsukiji - Tsukiji Station, Tokyo Metro Hibiya Line

Tsukishima - Monjayaki

En monjayaki före tillagning: ovanligt lyxigt med torskrom.

Foto: Jpatokal, Creative Commons License

Efter tillagning ser det ut så här; kanske inte världens mest estetiska maträtt.. :)

Foto: Jpatokal, Creative Commons License

Monjayaki är en av Japans mest folkliga rätter. En sorts variant av okonomiyaki, men med ofta färre och billigare ingredienser. Man steker en sorts fylld pannkaka på en stekhäll, men till skillnad från okonomiyaki så har man mera vatten eller dashi i smeten, så den blir vattnigare och binder inte ihop på samma sätt. Se det som ett tilltugg till ölen snarare än som en stadig måltid.

Tsukishima uttalas tskishima; monjayaki får ett j-ljud som i John, igen.

Station: Tsukishima - Tokyo Metro Yurakucho Line eller Toei Subway Oedo Line.

Takadanobaba - Ramen

Ramen är en perenn favorit i Japan, inte minst bland hungriga unga män.

Foto: Hykw-a4, Creative Commons License

Ramen finns givetvis precis överallt, men Takadanobaba har en särställning. Det ligger nära Waseda University, ett av stadens största och bästa privata universitet. Många unga och hungriga studerande män äter gärna ramen och därav koncentrationen av ramen-krogar här. Bara att botanisera.

Station: Takadanobaba - JR Yamanote Line, Seibu Shinjuku Line eller Tokyo Metro Tozai Line.

Shin-Okubo - Koreansk mat

I Japan kan man få intrycket att koreansk mat framför allt handlar om grillat kött; detta är mycket långt ifrån sanningen, då det koreanska köket är mycket varierat och framför allt sprängfyllt av grönsaker.

Foto: YLW, Creative Commons License

Shin-Okubo, som vi skrivit om här, är stället man går till för att äta äkta koreansk mat och för att köpa koreanska ingredienser som man annars inte hittar i vanliga snabbköp. Uppemot 200 krogar.. Rekommenderas varmt till alla som är nyfikna på hur koreansk mat smakar hemma i Korea.

Station: Shin-Okubo - JR Yamanote Line

Ikebukuro - Kinesisk mat

En klassisk Peking-anka skärs upp.

Foto: Creative Commons

Yokohamas China Town är en välkänd adress, och det ligger på bekvämt avstånd från Tokyo, men vi måste nog hävda att den platsen har sett sina glansdagar komma och gå. För 30 år sedan var det riktigt suveränt, men en ny generation har tagit över bland wok-pannorna och nu är det mest att se som en turistfälla. Dyrt och inte speciellt bra, med vissa undantag. Därför rekommenderar vi istället Ikebukuros "China Town" (skriver inom citationstecken, då det inte är en officiell benämning) vid norra utgången på Ikebukuro Station. Inte alls turistigt; äkta vara med vanligtvis mycket rimliga priser.

Station: Ikebukuro - JR Yamanote Line, JR Saikyo Line, JR Shonan-Shinjuku Line, Seibu Ikebukuro Line, Tobu Tojo Line, Tokyo Metro Marunouchi Line, Yurakucho Line och Fukutoshin Line.