Japan Gourmet Guide

View Original

Hur ramen kom till USA

Det mesta i japansk matväg som tar sig hela vägen till Europa gör detta via USA. Visserligen är det fler japanska restauranger i övriga Asien, då de finns ett mycket stort antal japanska dotterbolag i den regionen, men kunskapen om dessa krogar och dess menyer når inte lika lätt Europa som nyheterna från New York eller Los Angeles gör. Självfallet borde man gå till den japanska källan, men språkbarriären är ett hinder i många fall. Allt är enklare om det går att sköta på engelska.

Först hade vi sushi och nästan enbart sushi under två decennier, och nu, sedan bara några år, så har ramen slagit västvärlden på smaklökarna med en stor slägga. Som den trendkänsliga stad Stockholm är, så har vi nu redan ett disproportionellt stort antal ramen-hak i huvudstaden. Det är kul och vi här på JGG hoppas att många andra delar av det japanska köket också ska nå Sverige så småningom.

Ovan har vi en video från den anrika tidskriften The New Yorker som berättar om hur ramen kom till Nordamerika och om hur rätten utvecklats där.