Japan Gourmet Guide

View Original

Även billig sushi kan vara toppengott i Japan

500 yen är knappt 40 kr och 600 yen är 47 kronor med dagens växlingskurs. Otroligt prisvärde för sushiälskaren med mindre plånbok.

Sushi är nog bland det mest japanska man kan tänka sig.. Det brukar vara den första maträtt folk tänker på när man för Japan på tal, och bland de maträtter som alla vill testa när de kommer hit. De stora läckergommarna med lite större plånböcker brukar styra kosan till sushikrogarna med stjärnor i Guide Michelin (i Tokyo finns det för närvarande 18 sushikrogar med en stjärna, åtta med två stjärnor och tre med tre stjärnor), men även för den som inte kan bränna tusenlappar på en måltid finns det gott om mycket goda och välsmakande alternativ.

En av de mest populära sushikrogarna runt vår station - vi har 23 krogar med sushi på menyn inom en kilometers radie - heter Seven (せぶん, sebun). Det handlar om kaiten-varianten, dvs man sitter i en lång rad utmed en disk där sushin kommer på tallrikar med vanligtvis två bitar av samma fisk på ett långt transportband. För att vara en mycket billig kaiten-sushi, de billigaste bitarna kostar under 100 yen för två bitar, så är kvalitén mycket hög. Det går givetvis inte att jämföra med finkrogarna, men prisvärdet är förbaskat högt, och nu har man gjort det ännu högre med erbjudandet i fotot här ovan. Man får alltså tio bitar sushi plus en skål misosoppa för 500 yen och lite blandad sashimi för 600 yen. Med tanke på att det smakar riktigt bra så är det ett superfynd för den som gillar sushi och har en mindre vidlyftig ekonomi.