Japan Gourmet Guide

View Original

Japan Gourmet Guide önskar alla ett gott slut på Hundens År

Soba-nudlar är en nödvändig ingrediens på nyårsafton i Japan.

Foto: Public Domain

Nyåret är Japans allra största och viktigaste högtid och som vanligt är maten och drycken en väl integrerad del av allt firande. Nyåret fungerar lite grann som den svenska julen, dvs att man åker hem till föräldrahemmet och tar igen sig i tre-fyra dagar medan man äter typisk nyårsmat, dricker god sake och annan alkohol och framför allt tar det väldigt lugnt. Då nyårshelgen är den enda tid på året då både Sverige och Japan har ledigt samtidigt gör att den är en fridens oas för oss som delar kultur och arbete mellan länderna.

Här hemma äter vi den traditionsenliga portionen soba-nudlar före tolvslaget (sk toshikoshi-soba, “nudlarna som överbryggar åren”); nudlarna är lätta att bita av vilket symboliserar att man drar ett streck över det gamla året, glömmer bekymmer och kan ta nya tag in på det nya året. När klockan slår tolv går vi personligen över till den västerländska modellen med lite bubbel och lämpliga tillbehör..

Vi vill passa på att tacka alla nya och gamla kunder vi haft äran och nöjet att få guida under det gångna året. Antalet grupper tredubblades faktiskt jämfört med 2017. Stort tack och välkomna åter!

Gott Slut!