Japan Gourmet Guide

View Original

Kris för japanska potatischips

Potatischips är kanske inget man normalt associerar med Japan, men faktum är att potatischipsmarknaden i Japan är årligen värd ca 13 miljarder kronor!

På ett normalt snabbköp tas ett relativt stort antal hyllmeter upp av chips (och givetvis av en massa andra “chips” som är mer japanska till sin art), och det är inte fel att säga att många japaner har ett chipsberoende. När man har hemmaparty i Japan, inte så ovanligt som många gör gällande, så är det nästan legio att chipspåsar kommer fram.

Den stora marknaden har gjort att tillverkare verkligen lägger manken till för att nå kunderna, och fantasin är stor vad gäller att utveckla nya smaker (som vi har skrivit om här och här).

Men - och detta är ett stort men - man har nu ett jätteproblem i form av potatisbrist. Det är nämligen så att vi hade ett relativt stort antal tyfoner i höstas, och ovanligt många som nådde ända upp till Hokkaido, den del av Japan som producerar mest potatis. Och dessa tyfoner förstörde stora delar av förra årets skörd.

Denna akuta potatisbrist har lett till att Calbee - största chipstillverkaren - har för tillfället stoppat försäljningen av ungefär 30 olika chips i hela eller stora delar av landet.

Vad som gör problemet än värre, är att japanska byråkraters normalt extrema skydd av inhemskt jordbruk via en stor drös av regleringar och påslag nu gör att en ytterst nödvändig import försvåras.

Läget är nu så allvarligt att man kan se potatischips säljas till överpriser på internet-auktioner! I värsta fall så får du som är chipsberoende ta med dig egna chips om du kommer hit innan hösten, då nästa skörd förhoppningsvis inte saboteras av tyfoner.

För den som är nyfiken på vad som döljer sig i ovan avbildade chipspåsar, så är det, från vänster till höger, lätt saltade normala chips, nori-pulver och salt, pizzasmak och “smör man blir lycklig av” - smak av smör och honung.