Japan Gourmet Guide

View Original

Bättre kött än Kobe-kött?

Nötkött från Akita - bättre än nötkött från Kobe?

Denna artikel om wagyu och Kobe-kött är det överlägset mest lästa inlägget på Japan Gourmet Guide; det svarar ensamt för nästan 50% av alla sidvisningar, vilket visar dels på nordbornas kärlek till nötkött och dels Googles makt (googlar man “kobekött” så kommer inlägget upp som förstaval).

I den artikeln skriver vi bland annat om att Kobe-kött inte är något som smakmässigt står i någon sorts dominerande position över all annan wagyu; att det istället handlar om wagyu från en viss region som råkar ha blivit det mest aktivt marknadsförda köttet. Wagyu-köttet kommer från fyra olika raser och dessa raser används över hela landet, så det handlar mera om den individuella uppfödarens kunnande än om region.

Så här ser lycka ut!

För att illustrera detta har vi här en YouTube-video med Simon och Martina, ett kanadensiskt par som bott i Korea och nu bor i Japan. De är inbitna “foodies” vilket är uppenbart när man tittar på deras videofilmer. Här har man, efter att ha smakat Kobe-kött, nu hittat nötkött från Akita, i norra delen av Honshu. I det här fallet tycker man då att Akita-köttet är överlägset det från Kobe.

Vad jag vill mena är att ingen region är i sig överlägsen någon annan, utan att det är dels de objektiva graderingarna, där A4 eller A5 garanterat ger ett saftigt och mört kött, och dels faktorer som foder och diverse specialknep som uppfödarna tänkt ut som avgör hur nöjd du kommer att vara under och efter måltiden.

Det finns ett flertal artiklar om wagyu här på bloggen. Sök på wagyu i sökrutan här i högra spalten, så hittar du dem.