Japan Gourmet Guide

View Original

Bekväm sushi för den som vill äta hemma

En sida ur en åttasidig broschyr med allsköns läckerheter från en lokal sushikrog som enbart sysslar med hemkörning av maten. Farligt frestande då man slipper allt besvär samtidigt som det inte är dyrare än på sushikrogar man besöker, snarare tvärtom.

Vi har tidigare skrivit om hur man sedan urminnes tider kunnat beställa lagad mat levererad till hemmet i Japan. Med jämna mellanrum dimper det ned ett blad eller en hel broschyr med hela menyer som kan kan beställa med ett kort telefonsamtal. Det är givetvis fantastiskt bekvämt när man inte har tid att laga mat eller gå på krogen. När man är klar så är det bara att ställa porslinet eller lackskålen utanför dörren, så kommer någon från samma krog och hämtar lite senare.

Här ovan är en sida ur en reklambroschyr för en sushikrog som enbart pysslar med leveranser, ett fenomen som fått fart sedan Domino’s Pizza invaderade landet för ca 25 år sedan. Att enbart ha ett kök och inte en större lokal för matgäster blev helt plötsligt både ekonomiskt attraktivt och - så att säga - kulturellt legitimiserat. Billigare med några mopeder att köra ut maten med.

När man själv går och köper mat för att ta med sig hem, kallas det mochikaeri på japanska (“ta med sig hem”) och när man får mat levererad heter det demae (“gå ut framför”).

Demae-can är namnet på en japansk sökmotor som enbart katalogiserar restauranger som gör hemleveranser. Man kan söka på genre eller geografisk placering och sajten har hela 15,000 krogar i sin databas. Här i vår omedelbara närhet hittar jag drygt 30 krogar som levererar mat; sushi, kinesiskt, italienskt, soba, udon, tonkatsu, curry, pizza, mm. Sajten är enbart på japanska och eftersom man själv måste ringa till krogen och beställa, där personalen mest troligt inte behärskar något annat språk än japanska, så är det hela en tjänst som oftast inte fungerar om man inte har åtminstone en viss rudimentär japanska (eller en japanskatalande person i närheten). Man måste kunna rabbla upp sin adress och givetvis den rätt eller rätter som man vill beställa.

Demae är en tjänst som idag dessutom kan utnyttjas av de flesta som hyr in sig några timmar eller över en natt på ett kärlekshotell. Man ringer till lobbyn och beställer och de ringer i sin tur till krogen. Kärlekshotell har nämligen ingen egen restaurang då de allra flesta ju inte uppsöker ett kärlekshotell för att äta i första hand...

Sushin ni ser här ovan är som ni förstår för ett större sällskap; övre halvan rekommenderas för fem personer och den undre halvan lämpar sig för fyra. Det går att beställa för en enda person också, och för den ensamme ätaren finns det varianter för mellan 75 och 150 kronor. Inklusive hemkörning, alltså. Det ska också poängteras att detta aldrig är mat som tillagats tidigare och sedan ligger i väntan på en beställning; allt tillagas precis före leveransen, och då "upptagningsområdet" oftast är geografiskt snävt begränsat, så handlar det oftast om bara 5-10 minuter från matens färdigställande till ett pling på dörrklockan.