Japan Gourmet Guide

View Original

Överlägsna kylskåp borgar för god mat i Japan

Mycket avancerad kylteknik även för "amatörköket" i Japan. Foto: Panasonic.

Härom dagen började kylskåpet hemma ge ovanliga ljud ifrån sig då och då.. Det märktes också att temperaturen höjdes inne i skåpet på ett illavarslande sätt. Till saken hör att vi hade problem med kylskåpet även för några månader sedan, och då tillkallade vi en reparatör som lyckades fixa till det hela, men han berättade också vänligt och ingående om hur länge komponenterna brukar hålla. Då skåpet är fyllda 16 år så menade han att det nog inte var länge kvar innan det skulle nå slutet på sin bana. 

Med andra ord blev till att gå ut på stan och leta ett nytt kylskåp - det är trots allt en produkt som man inte speciellt länge klarar sig utan, i alla fall om man inte vill äta ute på stan alla dygnets måltider.

Det förra skåpet kom från Sharp men det nya kommer istället från det andra stora elektronik- och vitvaruföretaget i Osaka - Panasonic. Och det har verkligen hänt saker de sista 16 åren.

Här har ni en beskrivning av dess funktioner.

1.  Kylskåpsdel som rymmer 227 liter produkter. Den nedersta delen (en separat avdelning med en vit ram) är till för det man kallar “partial freezing”. Den håller produkter vid minus 3 grader, vilket innebär att den passar till fisk och kött som man inte tänker lagra speciellt länge men som man vill ha redo att äta eller tillaga relativt snabbt. 

2. Islåda. Man häller i vatten i en behållare längst till vänster i kylskåpsdelen och sedan sköter skåpet om isproduktionen.

3. Snabbfrysningsdel. Här stoppar man sånt som är extra pinfärskt men som man inte vill förtära på en gång, utan kanske om en vecka. Snabbfrysningen gör att de delikatare smakämnena inte går till spillo.

4. Frysdel. Här får man in 80 liter av normala frysprodukter för längre eller kortare infrysning.

5. Grönsaksdel. Givetvis för grönsaker och frukt.

VI har alltså sex separata temperaturzoner i ett och samma skåp, vilket säger en hel del om hur finmaskigt japaner ser på sin mat och dess ingredienser.

Skåpet har ett övermått av inställningsmöjligheter och ett avancerat energibesparingssystem. När man börjar använda skåpet så finns där en liten gömd dator som för statistik över hur ofta och när du öppnar skåpet och vilka volymer mat och dryck du har i skåpet över tiden. När det har gått någon vecka och den ser vilket livsstilsmönster du har i köket, så använder den denna data för att med automatik höja och sänka energiförbrukningen utifrån de behov som gäller. Givetvis fortsätter den att mäta detta så att den kan justera sitt energibesparingsprogram vad det lider.

Om detta skåp håller lika länge som det förra kan vi inte sia om, men nästa skåp blir säkert också proppfullt med spännande och praktiskt teknik. För det är inte mycket som japanerna värdesätter mer än sin mat..