Japan Gourmet Guide

View Original

Japanska McDonalds lider av brist på grönsaker och fantasi

Mycket vill ha mer? Nya Grand Big Mac och Giga Big Mac på McDonalds i Japan.

Det finns en vitt spridd föreställning om att japaner i gemen inte äter lika stora portioner som vi gör i västvärlden. Vissa smala japanska damer är visserligen smala just för att de äter både mindre mängder mat och mera hälsosamma rätter, men samtidigt är det många japaner, både män och kvinnor, som faktiskt äter en hel del.

Detta har japanska McDonalds tagit fasta på ett flertal tillfällen då man salufört XL-versioner av sina burgare. Och nu är det dags igen: Sedan en dryg vecka kan man äta både en Grand Big Mac och en Giga Big Mac på många (men inte alla) japanska McDonalds. Grand-versionen ser ut som en vanlig Big Mac, fast bara förstorad. Mera av allt och ungefär 30% mera kött än i en vanlig Big Mac. Även pommes friten och drycken är lite större när man beställer en meny.

Giga Big Mac har samma patties som Grand, men fyra istället för två. 2,8 gånger mera kött än i en vanlig Big Mac, som ju på något vis inte framstår som speciellt “big” längre.

Även om det säkert är många Big Mac-fans som gläds åt dessa nyheter, vill vi dock ändå tycka att det är en smula fantasilöst. Smaken är precis som hos en vanlig Big Mac; det är bara storleken och priset som skiljer. 

Det är nog knappast mängden mat som är problemet bakom att McDonalds försäljning krymper i Japan (det går ju alltid att beställa in en burgare till), utan det handlar snarare om kvalitetsproblem, en inte speciellt fantasifull meny och det faktum att det går att äta godare mat för samma eller mindre pengar annorstädes. I ett land som Japan, där man i grunden äter relativt nyttigt, är det förvånande hur grönsakerna lyser med sin frånvaro på menyn. Ingen McFeast eller Maestro-serie, som vi har i Sverige, t ex. Idag har ingen burgare på japanska McDonalds några färska tomatskivor i sig. Ingen McBean för vegetarianerna, inga äppel- eller ananasklyftor; bara en liten sidosallad och en liten bunke med majs på grönsakssidan.

McDonalds i Japan har sedan starten försökt framstå som “billigt, godkänt gott och, kanske framför allt, alltid nära och alltid snabbt”. Idag naggas man i båda kanterna av dels godare hamburgare som är lite dyrare men ändå minst lika prisvärda och dels av närbutikskedjorna som erbjuder ett allt bättre och större utbud av billig snabbmat med helt annat näringsinnehåll än det McDonalds väljer att erbjuda idag. Vår mening är att McDonalds måste göra något radikalt för återfå japanernas förtroende och intresse.

Här så McDonalds reklamfilm för de nya Big Mac-burgarna. Man har plockat in landets kanske bäste sumo-brottare de sista åren, Hakuho (som faktiskt är från Mongoliet), för att agera annonspelare. Intressant val!

UPPDATERING 16.05.01

För att inte beskyllas för att vara  orättvist kritiska mot japanska McDonalds, så ska vi meddela att man bara några dagar efter att ovanstående text skrivits lanserade två burgare med ett ganska balanserat innehåll. Clubhouse Burger kommer i varianterna biff och friterad kyckling och de har både ost, bacon, stekt lök, sallad och tomat mellan bröden. De finns dock bara på menyn en begränsad tid, så snart är man nog tillbaks till "nästan inget grönt"-läget, tyvärr.

Lite mera grönt i burgare på japanska McDonalds - under en begränsad tid..