Japan Gourmet Guide

View Original

Krogar i Tokyo med engelska menyer växer i antal

Tokyo stad försöker göra det lättare för den växande skaran utländska turister, bland annat genom att propagera för menyer på andra språk än enbart japanska.

Foto: Tokyo Metropolitan Government

Tokyos stadsförvaltning har givetvis noterat det kraftigt ökade inflödet av utländska turister de sista åren, 40% ökning enbart under 2015. Man har insett att många utlänningar har problem med att navigera runt staden, då de flesta skyltar enbart skrivs på japanska. 

Man har satt igång en kampanj för att få flera restauranger att trycka upp menyer på engelska och andra språk (företrädesvis kinesiska, koreanska och andra asiatiska språk) för att göra det lättare för utlänningar att äta, dricka och betala sina pengar till den japanska ekonomin.

En webbsajt listar nu upp krogar i stan med menyer på engelska, katalogiserat efter både matslag och stadsdel. Det handlar bara om en bråkdel av alla krogar i stan, men i princip alla huvudsakliga krogvarianter finns representerade.

Kvaliteten på de listade krogarna varierar högst betydligt, och man bör komma ihåg att alla krogar som är fullsatta med matglada japaner varje kväll knappast har något incitament att göra sig besväret med engelska menyer. Därför saknas de flesta av de riktiga pärlorna.

Man kan förstå att krögarna tycker att det är lättare med japanska kunder som både förstår språket och har alla kulturella begrepp klara för sig från barnsben. Det är alltså inget uttryck för racism - inte nödvändigtvis i alla fall. Vår erfarenhet är att man i 99 fall av 100 är hur välkommen som helst när man visar att åtminstone någon i gruppen bemästrar det japanska språket på en hyfsad nivå.

Här är sajten.