Japan Gourmet Guide

View Original

Asahi köper Pilsner Urquell med flera östeuropeiska märken

Asahi fortsätter att förvärva företag och marknadsandelar i Europa.

Asahi - Japans största ölbryggeri - annonserade redan i våras att man skulle köpa Grolsch och Peroni från belgiska giganten AB InBev. Detta för att EU hade beordrat AB InBev att sälja av en del av sitt konglomerat för att få tillstånd att köpa brittiska SABMiller för gigantiska 121 miljarder USD. Vad som inte kom fram då, var att detta inte riktigt räckte till för att uppfylla EUs krav, så nu går Asahi in igen och förvärvar AB InBevs ölbryggerier i fem östeuropeiska länder: Tjeckien, Slovakien, Ungern, Polen och Rumänien. Det mest kända märket i denna grupp av företag är Pilsner Urquell. Köpeskillingen är ca 7,7 miljarder dollar, vilket gör det till Asahis största utlandsinvestering.

Asahi får därmed en 9-procentig andel av ölförsäljningen i Europa (exklusive Ryssland och räknat i liter).

Med en minskande hemmamarknad på grund av en minskande och åldrande befolkning samt ändrade konsumtionsvanor (vin och sprit ökar på ölens bekostnad), så ser vi bara början på en våg av japanska förvärv utanför landet. Det är kanske bara en tidsfråga innan Spendrups eller något annat svenskt bryggeri rapporterar till Tokyo?

Kan förresten nämna att Pilsner Urquell är ett av denna bloggares favoritöl. Det går dock tyvärr inte så bra till de flesta japanska maträtter, då det som bekant är ett öl med mycket kropp och beska som helt enkelt övermannar de finare japanska smakerna. Till mustigare köttgrytor kan det dock passa. Tyvärr är det svårt att hitta Urquell på fat i Japan; har själv bara druckit detta öl på fat på ett ställe i Kanda.