Japan Gourmet Guide

View Original

Kroppkakor på svenskt och japanskt vis

Tre äggulor i degen ger denna fina gula färg på kroppkakorna.

Foto: Rieko Mise-Klingstedt

Idag blev det en något annorlunda middag här strax utanför Tokyos västra stadsgräns (i Tokyos Alvik, om man översätter till Stockholms-termer). Hustrun, som arbetar i krogköket två-tre dagar i veckan och därutöver bedriver catering med bland andra Svenska Ambassaden som kund, skriver också en månatlig kolumn för Sweden House, Japans störste importör av trävillor, där hon berättar om samhälle och kultur i Sverige. Hon skriver allt som oftast om mat och dryck, och den här gången skulle det handla om kroppkakor.

Då hon behövde bildmaterial ställde hon sig helt sonika och tillverkade ett gäng kroppkakor enligt recept av Leif Mannerström. Till skillnad från många andra recept använder han inget vetemjöl, bara potatis och potatismjöl, några äggulor, smör och salt. Blev hur mumsiga som helst med rårörda lingon till.

Det finns faktiskt kroppkakor även på dessa breddgrader, fast de är ångkokta, är gjorda med vetemjöl, är fyllda med en sötare fläskblandning och äts med soja och stark, japansk senap. Mycket gott det också. Nikuman kallas de (ungefär “köttknyten”), och de finns t ex i värmeskåp på alla 7-Eleven och liknande kedjor i hela Japan för ca åtta kronor stycket. Ursprungligen en kinesisk uppfinning. 

Det närmaste man kommer kroppkakor i Asien är dessa nikuman; ångkokta degknyten med fyllning av fläskkött.

Foto: Hirotomo, Creative Commons