Japan Gourmet Guide

View Original

Oxfilé och potatispuré i Tokyo

Skulle man råka tröttna på den japanska maten så är det sällan långt till riktigt fint tillagad västerländsk föda.

Det har varit många svenska gäster på sistone - 25 personer bara sista veckan. Mycket god mat och mycket goda drycker har konsumerats. Tack till alla som var här och trotsade tyfoner och hällande regn.

Ibland kanske man blir lite trött på sashimi, tempura, tonkatsu eller annat gott från det japanska köket. Man kanske vill ha en redig grillad köttbit och ett rödvin som passar till. Då kan man med fördel gå till Fujiya Honten. Man har fem krogar i Shibuya, en filial i Hiroo och en i Sangenjaya (den sistnämnda flyttar dock till Nihonbashi i november). Rätten här ovan - en fantastisk bit oxfilé på potatispuré - inmundigades i Sangenjaya tillsammans med en trevlig Malbec från Argentina. 

Huvuddrycken här är vin (chefskyparen är diplomerad sommelier och kan sin sak) och det blir då naturligt att köket blir västerländskt. Det finns både kött, fisk och skaldjur på menyn (tonvikten på kött) och man gör också riktigt fina desserter. Priserna är mycket rimliga. Tallriken ovan går loss på en dryg svensk hundring och vinerna går sällan över 350 kronor flaskan. Den goda maten, de fina vinerna och de i sammanhanget låga priserna får man dock "betala för" genom att det bara finns ståplats på de flesta filialerna.