Japan Gourmet Guide

View Original

Takoyaki - japansk streetfood

Stekta bläckfiskbullar - takoyaki - är vanlig snabbmat på sommaren i Japan.

Japan har ett varierande kök som förändras beroende av region och årstid. Nu på sommaren, då det är festivaler lite varstans, är det ofta enkla rätter som är populära; sådant som går att laga med relativt enkel och mobil utrustning. En riktig klassiker bland dessa är takoyaki. Tako är japanska för bläckfisk (den stora - octopus på engelska; den lilla - squid - heter ika på japanska) och det hela handlar om en sorts bollformad pannkaka med kokt bläckfisk inuti; som en sorts fläskpannkaka med bläckfisk istället för fläsk.

Här kan du bläddra dig igenom processen (klicka på bilden för att gå till nästa bild):

Utrustningen består av ett speciellt stekbord (eller stekpanna) med runda försänkningar och två "sticknålar". Man gör en smet på vetemjöl, ägg, dashi (japansk buljong), salt och lite soja och häller ned den i groparna i plåten. Medan smeten börjar stekas, lägger man in upphackad, kokt bläckfisk, agetama (mjölsmet som friterats i olja; detta ger ett frasigare tuggmotstånd) och upphackad, inlagd ingefära. Sedan kommer det enda momentet som kräver viss övning, nämligen att med "sticknålarna" rotera bollarna medan de steks för att de ska få en rund och fin form.

När det hela är stekt och bollarna har fått fin färg, så häller man på en relativt söt sojabaserad sås, japansk majonnäs, finfördelad nori (sk aonoiri) och tunna skivor torkad bonito och tuggar sedan i sig det hela med stor behållning. Passar mycket bra till en kall öl eller torr grogg med japansk vodka.

Och här en video för dig som vill se i detalj hur man tillagar takoyaki.