Japan Gourmet Guide

View Original

Röda "samurajburgare" på japanska Burger King

Röda burgare på Burger King Japan nu i juli/augusti.

Foto: Burger King Japan

Hamburgerkedjorna i Japan, vare sig de ursprungligen är amerikanska eller japanska, tävlar flera gånger per år om att introducera den mest originella hamburgaren. Man kan också byta ut "originell" mot "uppseendeväckande", för det handlar mest om att göra en burgare som är så annorlunda att "man bara måste testa den". Att japaner är mycket trendkänsliga och läser en massa tidskrifter som bara handlar om nya prylar och tjänster och dessutom är mycket aktiva på sociala medier gör att företagen snabbt kan se om folk hakar på en nyhet.

Bambukol gör burgarna svarta.

Foto: Burger King Japan


Nu är det Burger King som lanserar en knallröd burgare i två varianter, en med en vanlig köttpuck och en med en friterad kycklingpuck. Man har använt sig av ett pulver av torkade tomater som färgämne i både bröd och ost och man har sedan komponerat en ny “originalsås” som man kallar Angry Sauce. Den innehåller bland annat miso, kinesisk bön-chilisås (doubanjiang med romaniserad kinesiska, tobanjan på japanska). Produkterna går under namnen Aka Samurai Beef och Aka Samurai Chicken (aka är japanska för röd); kanske man menar att man måste vara orädd som gamla tiders samurajer för att våga sig på att smaka?

De röda burgarna kommer att säljas på Burger King i Japan från den 3:e juli och fram till början av augusti. Efter detta kommer man att den 21:a augusti släppa ett par reviderade versioner av de svarta burgare med bambukol som färgämne som man släppte till Halloween förra hösten. Dessa finns då att smaka fram till början av oktober.