Japan Gourmet Guide

View Original

Japanska krogar i Bangkok

Den klassiska japanska omeletten tamago-yaki som sushi i Bangkok.

Foto: Dennis Thern

Dennis Thern är en grym fotograf som delar sin tid mellan i huvudsak Thailand och Sverige. När han går ut och äter i Bangkok blir det inte sällan japansk mat på menyn. 

På sin blogg har han listat några av sina rekommenderade Japankrogar. Extra bra tips om du inte äter kött eller fisk, då Dennis är vegetarian och därför väljer ut sina favoriter efter hur deras grönsaksrätter smakar.

Det är inte svårt att hitta bra japansk mat i Bangkok, och det av den enkla anledningen att det finns många japaner där. I princip alla större japanska företag har dotterbolag i landet och i många fall även fabriker, så man räknar idag med att det finns minst 40,000 japaner boende i Thailand, varav flertalet i Bangkok. De japanska smakerna attraherar givetvis även thailändare och alla möjliga andra nationaliteter i den multinationella staden, så det finns en lukrativ marknad för de mer än 1,000 japanska krogar staden nu kan erbjuda. 

Givetvis rekommenderar vi att du åker vidare från Bangkok hela vägen till Japan, då det bara är här du hittar både suverän kvalitet och en nästan oändlig mångfald, dessutom i alla prisklasser, men räcker tiden och budgeten bara till Bangkok så kan du äta gott och mycket japanskt även där, med andra ord.

Bangkok är för övrigt en mycket mångfacetterad och kulinariskt rik stad. Givetvis blir det mest thailändskt när man är där, men det har slunkit ned både libanesisk, indisk, amerikansk, vietnamesisk och faktiskt också utmärkt svensk mat där. Jag måste erkänna att jag själv aldrig ätit japanskt i Thailand; det känns lite onödigt när jag nästan alltid är på väg till eller från Japan. Men jag litar fullt och fast på Dennis' rekommendationer.