Japan Gourmet Guide

View Original

Sashimi av högsta kvalitet

Förrättsfavoriten numero uno.

Fredag kväll tillbringades med två kamrater från Sverige. En med flera resor till Japan bakom sig, den andre här för första gången. Det blev en mycket trevlig kväll med god mat och dryck på inte mindre än fyra krogar. En typisk Tokyo-kväll med andra ord; man går från ställe till ställe med olika specialiteter. Först blev det sashimi, sedan i tur och ordning friterade pinnar (fisk, kött, skaldjur, grönsaker), grillade kycklingpinnar och, till sist, grillat fläsk och grillade grönsaker. Allt på ställen som reserveras för goda vänner och kunder. Ställen dit man inte hittar utan hjälp alternativt mod och/eller tur.

Ovanstående sashimi är ett praktexempel på hur prisvärd en kväll i Japan kan vara. Vi har, från vänster till höger, lax, bonito, aji, kanpachi, och saba (den sista har ytstekts med en gasbrännare). Den lilla skålen innehåller en speciell och lite söt soja som passar speciellt bra till laxen. Den rivna ingefäran går speciellt bra till boniton och den starka japanska senapen är perfekt till saba. Allt annat funkar bäst med wasabi. 

Krogen ifråga är en del av en liten kedja med mycket högt ställda krav på både pris och kvalitet. Fisken håller en standard som man annars normalt bara hittar på finare sushikrogar, men priserna är mycket överkomliga. Denna tallrik, ytterligare en rätt samt uppskattningsvis sex glas varierad alkohol gick loss på knappt 150 kronor per person.