Japan Gourmet Guide

View Original

Trend med smaksatt vodka i Japan

Smaksatt sprit är en växande trend i ett Japan som börjar dricka lite mindre än förr.

Vi skrev om grönt-te-shochu härom veckan, och det verkar som om smaksatt sprit börjar komma starkt som dryckestrend i Japan. 

Sedan lång tid tillbaka dricks det ume-shu, dvs shochu med plommon av den asiatiska sura varianten och en rejäl dos socker i; en mycket vanlig dryck i Japan. Den finns att köpa färdig men det är också vanligt att man lägger in något kilo plommon i en dunk med sprit (oftast gjord på vete, mugi-shochu) som sedan får ligga till sig ett eller ett par år under trappan. Funkar sedan som en likör eller som grund i en grogg.

På senare tid har det alltså börjat dyka upp ett antal nya varianter. Detta har flera orsaker. Dels att detta med smaksatt sprit i groggform, det vi kallar alkoläsk i Sverige, blivit riktigt stort sista decenniet, och dels att framför allt unga damer i allt större utsträckning väljer alkoholsvaga och mindre alkoholsmakande drycker. En smaksatt vodka med 20% alkohol plus vatten eller sodavatten blir därför en väldigt lagom drink för många.

Japansk vodka kallas som bekant shochu (焼酎 - brännvin, i princip rakt översatt), och samma tecken uttalas soju på koreanska. Det säljs en hel del koreansk vodka i Japan, både i en version som är japanifierad med ganska torr smak och den orginalkoreanska som är lite sötare i tonen. Här ovan ser vi det stora koreanska märket Kyogetsu (japanskt uttal) som nu precis introducerat tre smaksatta vodkasorter. Ume - sura plommon, acerola och yuzu (en asiatisk mycket friskt smakande citrusfrukt). 

Nu återstår det att se om vi kan få in några smaksatta vodkasorter från Norden, och då menar jag inte de olika smaksatta Absolut-varianterna, de finns att få, utan tvättäkta akvavit! Ikea sålde tidigare OP Anderson, en nubbesort som alltid går ner bland både svenskar och japaner, men nu sedan man gått över till sitt eget IKEA-brand i matvaruavdelningen smakar det tyvärr inte lika gott längre!