Japan Gourmet Guide

View Original

Flest stjärnor till Tokyo (igen) i Guide Michelin 2015

Guide Michelin fortsätter att strö stjärnor över japanska krogar. Tokyo har flest stjärnkrogar i världen för åttonde raka året.

Det har varit lite mycket de sista månaderna här på Japan Gourmet Guide och Japanbloggen, vår systerblogg, då vi håller på med ett spännande bokprojekt. Därför har det inte blivit förrän nu som vi skriver om Guide Michelin 2015 som kom ut i sina två japanska upplagor redan i december. Vi bockar och ber om ursäkt, som de dryga halvjapaner vi är.

Som många säkert väntat sig, så blev årets guide i princip en upprepning av den förra, fast bara mer av det goda. Det totala antalet stjärnkrogar ökade, men då man i år valt att inte inkludera Yokohama och Shonan-området i Tokyo-delen, så ser det ut som om antalet har minskat. Antalet trestjärniga restauranger föll med en, ned till tolv - som dock är tre fler än Paris kan uppvisa.

Orsaken till att man plockade bort Yokohama och Shonan, sägs vara att man ville utöka avdelningen för Bib Gourmand, dvs krogar som serverar mycket god mat för rimliga pengar; priset per person för maten får inte överstiga 5,000 yen, ca 350 kr. I år har antalet Bib Gouormand-krogar fördubblats till 325 stycken, serverande japanska, franska eller italienska menyer. Tro mig när jag säger att detta mycket enkelt skulle kunna bli minst 1000 krogar, så lätt är det att hitta gourmet-mat för under 350 kr i Tokyo, framför allt om man käkar på finkrogar på lunchen. De allra finaste ställena behöver inte rabattera lunchmenyerna, men de allra flesta restauranger gör det, och det kan då handla om halva aftonpriset eller mindre, visserligen ofta med något billigare råvaror, men ändå extremt prisvärt.

Ni kan se hela listan på engelska här (Osaka, Kobe, Nara och Kyoto finns också med separata listor).