Japan Gourmet Guide

View Original

Flytt av fiskmarknaden från Tsukiji försenas

Fiskmarknaden i Tsukiji idag.. Den planerade flytten som skulle ha varit klar i november 2016 har nu skjutits upp.

Foto: GNU license

Tokyos fiskmarknad i Tsukiji har varit på väg att flyttas ganska många år nu. Härom året blev det dock äntligen beslutat att det hela skulle flyttas till en ny anläggning någon kilometer söderut; till Toyosu, en av de konstgjorda öar som nu fyller upp en stor del av Tokyo-bukten. Det nya bygget, som kommer att bli 40% större än den nuvarande marknaden, skulle stå klart under november, 2016.

Nu kommer dock nyheten att byggföretaget Daiwa House Industry, som skulle bygga anläggningen i samarbete med sushikrogskedjan Kiyomura, hoppat av det hela på grund av meningsskiljaktigheter i frågan om hur man ska driva projektet.

Den nya anläggningen, som planerna sett ut hittills, ska på 40 hektars yta innehålla lagerlokaler, auktionshallar, 140 fiskaffärer, en restaurangvåning samt en varmbadsanläggning. Det hela uppges ha en byggbudget på 200 miljarder yen (drygt 14 miljarder kronor).

Nu vet dock ingen hur det riktigt blir. Nu gäller det att hitta en ny byggfirma och prata ihop sig innan man kan få ett nytt datum för flytten.

Med andra ord så kan du lugnt styra kosan mot Tsukiji en tidig morgon ett tag till för att beskåda kommersen och kanske ta dig en superfärsk sushifrukost.

Tsukiji är historia med stort H och förtjänar ett besök. Marknaden öppnades redan 1935 och man omsätter idag ca 130 miljoner kronor per dag!

Om man frågar mig, så kommer man att göra allt man kan för att kunna visa upp den nya fiskmarknaden i tid till OS 2020.

Här har du gott om information om Tsukiji inför besöket.

Och här har ni en fin och informativ video om Tsukiji från statliga japanska TV-bolaget NHK på engelska.