Japan Gourmet Guide

View Original

Kors i taket - hamburgare på KFC!

Den ser godare ut än den smakar, tyvärr, hamburgaren från Kentucky Fried Chicken i Japan.

Som vi skrivit om tidigare, så har jätten McDonalds Japan fått stå i skamvrån flera gånger under det gångna året för slarv i matlagningen. Deras försäljningssiffror har verkligen rasat (minus 14.4 % i försäljning sedan förra året) och man stänger nu ett antal försäljningsställen som inte går ihop ekonomiskt. Man är fortfarande med god råge största krogkedjan i Japan med sina ca 3,000 lokaler, men att behöva stänga 190 av dem är ändå en stor prestigeförlust.

Samtidigt som McDonalds nu gnuggar geniknölarna för att ta fram nya koncept som kan locka in kunderna, så passar konkurrenterna på att vässa sina. Nu har till och med det otroliga hänt att Kentucky Fried Chicken lanserat en hamburgare i Japan! Med köttfärs från gris och nöt, inte från kycklingar.

Guiden provsmakade och kom fram till att det nog inte blir någon större hit. En ganska tjock köttfärspuck av det sladdrigare slaget som kändes mera kokt än stekt (ingen stekyta att tala om) och med en stor andel fläskkött i smakade inte speciellt mycket i sig. På den låg en skiva anonym ost, ett mindre salladsblad och en generös dos senapsmajonnäs. Det smakade alltså nästan bara senap och majonnäs, som ni säkert förstår. Dessutom kostar skapelsen nästan 35 kronor utan potatis eller dryck, vilket motsvarar vad den billigaste Whoppern kostar här på lokala Burger King; en både större och godare kreation.

Nämnas bör att KFC-burgaren enbart verkar säljas i Japan. Förmodligen en helt lokalt utvecklad produkt framtagen av folk som dels inte riktigt vet hur en burgare ska smaka och dels inte vågar ta ut stegen på en för dem ny och okänd marknad. Dock, friskt vågat. Bättre lycka nästa gång.

UPPDATERING:

Ser nu att KFC Japan faktiskt hade en liknande burgare på menyn tidigt i våras. Skillnaden är att man då hade en demi-glace-sås. Den blev tydligen så kortlivad att jag helt och hållet missade den..