Japan Gourmet Guide

View Original

2015 - nya gourmet-upplevelser under Fårets År

O-sechi - japansk nyårsmat - gott, vackert och nyttigt!

Foto: Rieko Mise

Gott Nytt År! 

Vi beklagar det långa uppehållet över jul och nyår. VI åkte som brukligt ned till svärmor över nyåret och problem med den medhavda datorn tillsammans med en ovanligt lång och ihärdig förkylning gjorde att både bloggen och denne skribent fick vila lite längre än planerat.

Nere i Nara åts det givetvis mängder med mat, och då företrädesvis den typiska japanska nyårsmaten - o-sechi. Det handlar alltså om stora mängder grönsaker - framför allt rotfrukter, bönor och svamp som kokats eller lagts in - och fisk och skaldjur av olika slag. Inget kött alls. Även om man äter stora volymer är det ingen större risk för matkoma, som det ju kan bli frågan om vid det svenska julbordet.

Till maten dricker man te, öl eller risvin, och till det nya årets ära brukar man köpa in en flaska sake med guldflarn i vilket ju känns både lyxigt och festligt. Inte speciellt dyrt, faktiskt.

Att dricka sake med små guldflarn i är en speciell nyårstradition i Japan.

2014 - Hästens År - var ett spännande och roligt år, och 2015 - Fårets År - lovar mera av detsamma. Turistströmmen till Japan slog nytt rekord förra året med över 13 miljoner besökare, och alla förväntar sig att rekordet kommer att slås igen i år. Vi välkomnar speciellt våra kunder som kommer över för att smörja kråset på nya och läckra sätt. Och till er som tycker att Japan verkar lite för långt bort, tänk på att flygtiden från Köpenhamn eller Helsingfors till Tokyo är i princip densamma som till Bangkok.